hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymillió drogos országa

1999. 05. 08.
Világtendencia, hogy növekszik a különféle legális és illegális drogok fogyasztóinak száma, főként a fiatalok körében. Ha Magyarországon az elmúlt évek ütemében növekszik a kábítószer-fogyasztás, akkor kétezerben akár egymillió drogos is lehet az országban – hangzott el Békéscsabán a "Drogmentes jövőnkért" elnevezés? konferencián. Zsankó László rendőrőrnagy elmondta, hogy Magyarországon mintegy 40-50 milliárd forintot költenek kábítószerre a fogyasztók, ez személyekre lebontva azt jelenti, hogy egy átlagos kábítószerfüggőnek évi 2-2,5 millió forintra van szüksége. Nyilvánvaló, hogy ezt a zsebpénzükből nem tudják a drogosok finanszírozni: először csak a saját vagyontárgyaikat adják el, majd bolti lopások, később komolyabb rablások, betöréses lopás vagy akár élet elleni bűncselekmények is következhetnek e sajátos "karrierben". A pénzszerzés másik útja, amikor az érintettek maguk is értékesítővé válnak. Ezért fordul elő, hogy 13-14 éves gyermekek Budapest játszóterein értékesítik a kábítószert. Zsankó a kábítószer magyarországi elterjedését röviden vázolva elmondta, hogy a kábítószer-kereskedelemben az 1992-es év hozta az első fordulatot, amikor külföldi vállalkozók (koszovói albánok, szírek és arabok) elindították a drogkereskedelmet. Két évvel későbbre tehető a magyarországi kendertermesztés beindulása (kukoricatáblák közepén, fóliában), elsősorban hazai fogyasztásra. 1995-től jelentek meg a diszkódrogok. A szakember szerint ma már a szórakozás és a drog együtt jelenik meg. A zenei irányzatok is azért változtak meg, hogy ezeket a drogokat a fiatalok minél többen és többször használják. Hazánkban jelenleg 30-50 ezer kábítószerfüggő van, a rendszeres fogyasztók száma 150 ezer fő körül alakul. "Ez a szám háromévenként megduplázódik. Kétezer elején egymillió alkoholista, egymillió drogos lesz" – tette hozzá az őrnagy. (Mester Ágnes)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!