hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 05. 08. (III/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Papíron már kész a béke

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Twister pusztított Oklahomában

Ötvenkét éve nem volt ilyen tornádójárás az Egyesült Államokban. Az F-5-ös erősség? vihar Oklahoma és Kansas államokban kegyetlen pusztítást végzett: egész települések tűntek el a föld színéről, másutt pedig otthonok, üzletek sérültek meg. A CNN hírtelevízió bemutatott egy amatőr felvételt, amelyet az egyik tornádó közvetlen közeléből vettek fel: a szétszakított villanyvezetékek és a felrobbant transzformátorházak villanásai háborús támadás képét idézték – Szerbia helyett ezúttal Amerika közepén. A halálos áldozatok száma meghaladhatja az ötvenet, több száz ember pedig eltűnt a forgószélben.

Tony Blair: Ez a mi Koszovónk

Egy 22 éves angol fiatalembert, David Copelandet vádolják az utóbbi hetek három, Londonban elkövetett bombatámadásának végrehajtásával, amely száznál is több sebesült mellett három ember halálát követelte.

NAGYÍTÓ

Megdöbbentő cikket közöl a Newsweek cím? amerikai magazin legfrissebb száma szudáni fekete és keresztény rabszolgákról, akiket muszlim fogva tartóik erőszakkal kényszerítenek az iszlám hitgyakorlatra. A kiszabadításukra vállalkozó Christian Solidarity International nev? szervezet tevékenységét azonban az ENSZ képviselői élesen bírálják, mivel szerintük a visszavásárlás a rabszolga-kereskedelmet erősíti.

Letartóztatott korzikai prefektus

Bernard Bonnet, az egész Franciaországot felkavaró csendőrbotrány miatt letartóztatott korzikai prefektus. Utasítására a korzikai csendőrök büntetésképp felgyújtottak egy engedély nélkül felépült tengerparti éttermet az Ajacciói-öbölben, de a balul elsült akció után több bűnjelet is hagytak a helyszínen. A botrány miatt bizalmi válságba került francia kormány szerdán azonnali hatállyal új állami megbízottat nevezett ki Bonnet helyére, és elrendelte annak a csendőri elitalakulatnak a feloszlatását, amelyet egy évvel korábban az akkori prefektus meggyilkolása után hoztak létre. Az 1768 óta francia fennhatóság alatt álló szigeten negyedszázada élénk szeparatista mozgalom jött létre, és több mint négyezer bombamerényletet hajtottak végre elsősorban a francia állam jelképei, például csendőrőrsök, adóhivatalok ellen. Az új megbízott, Jean-Pierre Lacroix feladata elődjéhez hasonlóan a jogállamiság visszaállítása lesz a szigeten, de más eszközökkel, mint ahogyan azt Bonnet tette (Hetek)     Fotó: MTI

Fogynak a tartalékok Szabadkán

A háború a szegénységről szól – mondta alig néhány hete egy kétgyermekes fiatalasszony Kanizsán. Szavainak súlya akkor még elkerülte kint járt riportercsoportunk figyelmét. Most azonban sajnos beigazolódni látszik az, amiről beszélt. A több mint egy hónapja tartó háború ugyanis kezdi felemészteni a gazdasági tartalékokat a Vajdaságban is: egyre több az olyan razzia a környéken, amely után a mozdítható, a katonák számára hasznosítható dolgok és élelmiszerek eltűnnek a gazdák és a vállalkozók portájáról. "A hazának szüksége van rá" felkiáltással az erre a feladatra kirendelt emberek elszállítják a fatelepről a fákat, a mezőgazdasági farmról a több száz malacot, sőt szinte kifosztják a piacot is. A fuvarosokat, a teherautóval rendelkezőket vagy otthonukban keresik fel, vagy az utcán állítják le, és foglalják le járműveiket. S hogy mindezt visszakapják-e valaha, arra természetesen semmi biztosíték nincsen. Mindemellett most már nem csak a benzinnel spórol az állam: napok óta csak néhány órára van áram és víz a térségben, a fizetések pedig késve, és olykor csökkentve érkeznek meg. Ebben a helyzetben az állam által eddig támogatott, nehéz körülmények között élők sem számíthatnak anyagi juttatásokra már hónapok óta. Őket, éppúgy mint a menekülteket, a Vöröskereszt próbálja támogatni: Szabadkán legutóbb – a Józan Élet Egyesület jelentős hozzájárulásával és közreműködésével – 42 olyan családnak adtak élelmiszercsomagot, akik árva gyerekeket fogadtak magukhoz, és vállalták felnevelésüket. Ezen kívül 60 segélycsomag, valamint ruhanem? vár még szétosztásra a következő hetekben. A termékek lefoglalása ellen egyébként nem nagyon lázadoznak az emberek. Megértik, hogy hiába is fordulnának bárkihez. Egyesek aggódnak egy kicsit: az, hogy az eddigi életszínvonalat esetleg nem tudják megtartani, talán még elviselhető lenne, de a nélkülözéstől már tartanak. A begyűjtések ellenére sincs túl jó sora a katonáknak. A Vajdaságban a kisebbségekből álló tartalékosoknak például – értesüléseink szerint – nemcsak a köztük és az állományt vezető szerb tiszti kar közötti feszültséget kell leküzdeniük, hanem a természetes környezet adta nehézségeket is. A katonák ugyanis többnyire a szabad ég alatt alszanak a saját maguk által kiásott árkokban, fürdeni egy héten egyszer tudnak, ha hazaengedik őket. Rendes ételt, főtt ebédet pedig két hete ettek. A délebbre szolgálóknak alighanem még ennyi sem jut. Egy fiatal tartalékos viszont nem ezt tartja a legrosszabb dolognak: "Szemünk láttán semmisül meg az ország, de mi csak vicsorgunk, ugatunk, mert bátrak és erősek vagyunk" – mondja keserűen.

Új párt Habsburg vezetéssel

Habsburg Károly június 13-án már nem a jelenleg általa képviselt Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben indul az európai parlamenti választáson Ausztriában, hanem az újonnan alapított Keresztény-Szociális Szövetség (CSA) nev? párt listavezetőjeként – jelentette be maga az érintett bécsi sajtóértekezletén.

Belföld

Bombázásról nem volt szó

Az MSZP szerint szó sem volt bombázásról, amikor a többi párttal együtt ők is voksukat adták a NATO-gépek korlátlan légtérhasználatához, ezért támogatják Suchman Tamás és Tabajdi Csaba szocialista képviselők javaslatát, amely a "korlátlan" szó törlését kezdeményezi az országgyűlési határozatból. Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, hogy az MSZP a "tűzzel játszik" és állásfoglalása valójában a kormány ellen irányul, így akár az egész országot veszélybe sodorhatja.

Orbán Viktor vendégségben Torgyán Józsefnél

Torgyán József, az FKgP elnöke, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter házában vendégül látta Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét. Nem esett szó sem Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárának esetleges felmentéséről, sem pedig a köztársasági elnök 2000-ben esedékes megválasztásáról – közölte szerda este újságírókkal Orbán Viktor miniszterelnök, a Torgyán József lakásán tartott találkozó után. A miniszterelnök elmondta: a korábbi megállapodásnak megfelelően a minisztériumok és a kormány tevékenységének kiértékelését június 1-jétől kezdik meg, addig nincs személyi változtatásról szó. A miniszterelnök a Homoki János menesztéséről szóló híreket sajtótalálgatásnak nevezte. A megbeszélésen szó volt a hároméves költségvetési irányelvekről, az M3-as autópálya építésének ütemezéséről, a társadalombiztosítás és az egészségügy reformjáról, a MÁV helyzetéről, valamint a koszovói válsággal kapcsolatos magyar álláspontról. A kormányfő elmondta: az FKgP ellenzi a földadó tervezett bevezetését és a Fidesz-frakcióban is jelentős az ellenállás. Az MTV aznap esti Aktuális cím? műsorában Torgyán József azt is elmondta, hogy a millenniumi ünnepségekre szánt összegekből csoportosítanak át az árvízkárok orvoslására. Torgyán József közölte: tervezetet terjeszt elő, hogy a millenniumi ünnepségek keretében a Szent Koronát mutassák be az ország nagyobb településein, azt követően pedig helyezzék el az Országházban (MTI-Hetek)     Fotó: MTI

Jogszerű-e a Mátra paktum

Elkészült a Mátrai Hőerőm? privatizációjának körülményeit vizsgáló parlamenti különbizottság jelentése. Mint Lázár Mózes, az albizottság fideszes elnöke kijelentette: valószínűleg törvénytelenség történt, de erre az albizottság csak gyanakszik, ezért ezt konkrétan ki nem mondhatja, így felkéri az Állami Számvevőszéket a részletek feltárására. Az eddigi vizsgálatok szerint 1995-ben 74 millió dolláros megállapodás jött létre a kormány – amelynek nevében Suchman Tamás akkori privatizációs miniszter járt el – és a magánosító német RWE konzorcium között, amely mellett egy különmegállapodás is született. A vásárló 26 millió dollárt fizetett azért, mert a privatizációs társaság ígéretet tett: a német cég építhet két, legalább 400 megawattnyi villamos áramot termelő erőművet. A gondot azonban a bizottság szerint az jelentette, hogy amellett, hogy tévesen lett megítélve az ország várható energiaigénye, a paktum titkos volt. Az albizottság álláspontja szerint Suchman Tamás olyan dolgokra vállalt kötelezettséget, melyre nem volt felhatalmazása. Suchman Tamás, szocialista képviselő lapunknak nyilatkozva cáfolta a jelentésben közölteket. Elmondta, hogy az ügy nem volt titkos és az ÁPV Rt. mai vezérigazgatója, Gansperger Gyula kapta meg először a dokumentumokat. Suchman, véleménye szerint, helyesen döntött, amikor aláírta a megállapodást, és ezt négy dologgal indokolta: "1995-ben a privatizációs szerződésekben nem lehetett előírni az építési kötelezettséget és nem is volt jelentkező. A 93–95 között folyó erőm?építési koncepció viszont 5500 megawatt fejlesztést írt elő, és azt is, hogy mennyi erőm?-kapacitás szűnik meg. Nekem ezért volt kötelességem gondoskodni arról, hogy a megszűnő erőművek helyett újak épüljenek. Mivel azonban erre a feladatra nem volt jelentkező, nem volt versenyhelyzet sem. Összességében egy munkaerőhiányos térségben 4000 új munkahely megteremtéséről, megtartásáról, egy 400 milliárdos beruházásról döntöttem a jogszabályoknak megfelelően. Nem eladtam valamit, hanem beruházás-fejlesztésben állapodtam meg. Az egész ügyet kizárólag politikainak tekintem, ráadásul a törvényben a házszabály 36. paragrafusának egyik pontjában nekem jogom lett volna észrevételezni a jelentést, de meg sem kaptam. A sajtótájékoztatón véletlenül vettem részt, ott ismerkedtem meg az anyaggal" – tette hozzá Suchman Tamás.

Arccal a millennium felé

Történelmi hagyományaikat a katolikus eszmék előterébe helyezésével szeretné megünnepelni az ezredfordulót az a nyolc város, amely a Szent István alapította püspökségek mai székhelye. A városok fideszes országgyűlési képviselői a héten alá is írták a közös ünneplésről szóló nyilatkozatot a Parlamentben. A megállapodás szerint a harmadik évezredbe való átlépésről a jövő nyáron egy közel két hónapos rendezvénysorozattal emlékeznének meg, amelyen világi és egyházi programok is szerepelnének.

Nelson Mandela Magyarországon

Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság köztársasági elnöke és Göncz Árpád magyar államfő a dél-afrikai politikus hazánkban tett látogatása alkalmával egymás érdemeinek elismerésével kölcsönösen kitüntették egymást nemzetük köztársasági nagykeresztjével. Mandela a találkozó alkalmával a koszovói válság kapcsán elmondta: fenntartás nélkül elítéli a Milosevics vezetésével zajló etnikai tisztogatást, de a NATO felelőtlen lépésre szánta el magát, amikor az ENSZ megkerülésével lépett akcióba, ráadásul a hadműveleteknek ártatlan polgári áldozatai is vannak. "A NATO azonban pontosan azt teszi, amit Milosevics: polgári személyeket gyilkol, emellett lerombolja az ország infrastruktúráját, hídjait" – húzta alá a politikus (Hetek)    Fotó: MTI

Kevesebb gyermek, több bűn

A statisztikák szerint nem növekszik, illetve egyes megyékben csökken ugyan a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, de a szakemberek ennek okát nem a fiatalok erkölcsének javulásában, hanem az érintett korosztály számának csökkenésében látják. Sajnálatos tendencia, hogy egyre növekszik a drogot fogyasztó fiatalok száma, illetve "erősödött" a gyermekpornó is.

Béketüntetés május 9-én

A Jugoszláviában, különösen a Koszovóban folyó értelmetlen vérontás ellen tüntet május 9-én a magyar fővárosban a Balkán Békéjéért Mozgalom. Kifejezésre kívánják juttatni, hogy mélységesen elítélik a koszovói etnikai tisztogatást, és ugyanúgy az emiatt indított NATO-akciókat is. Szalai Erzsébet szociológus, Krausz Tamás történész, Csapody Tamás jogász, valamint Vadász János és Szőke Károly szakszervezeti vezetők ismertették: a Hősök teréről vasárnap délelőtt 10 órakor induló menet útja az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének érintésével az Országház elé, a Kossuth térre vezet. A megmozdulás alatt több beszéd hangzik el. A békés tüntetés végén a Parlament előtt a Duna hullámaira helyezik virágaikat, koszorúikat. Csapody Tamás hangsúlyozta: a Békemenet 99 nevet viselő megmozdulás nem pártrendezvény. Értesüléseik szerint a demonstrációhoz számos civil szervezet csatlakozik – köztük szakszervezetek, egyházak, béke-, zöld- és nőmozgalmak, valamint ifjúsági és nyugdíjas mozgalmak    Fotó: MTI

Egymillió drogos országa

Világtendencia, hogy növekszik a különféle legális és illegális drogok fogyasztóinak száma, főként a fiatalok körében. Ha Magyarországon az elmúlt évek ütemében növekszik a kábítószer-fogyasztás, akkor kétezerben akár egymillió drogos is lehet az országban – hangzott el Békéscsabán a "Drogmentes jövőnkért" elnevezés? konferencián. Zsankó László rendőrőrnagy elmondta, hogy Magyarországon mintegy 40-50 milliárd forintot költenek kábítószerre a fogyasztók, ez személyekre lebontva azt jelenti, hogy egy átlagos kábítószerfüggőnek évi 2-2,5 millió forintra van szüksége. Nyilvánvaló, hogy ezt a zsebpénzükből nem tudják a drogosok finanszírozni: először csak a saját vagyontárgyaikat adják el, majd bolti lopások, később komolyabb rablások, betöréses lopás vagy akár élet elleni bűncselekmények is következhetnek e sajátos "karrierben". A pénzszerzés másik útja, amikor az érintettek maguk is értékesítővé válnak. Ezért fordul elő, hogy 13-14 éves gyermekek Budapest játszóterein értékesítik a kábítószert. Zsankó a kábítószer magyarországi elterjedését röviden vázolva elmondta, hogy a kábítószer-kereskedelemben az 1992-es év hozta az első fordulatot, amikor külföldi vállalkozók (koszovói albánok, szírek és arabok) elindították a drogkereskedelmet. Két évvel későbbre tehető a magyarországi kendertermesztés beindulása (kukoricatáblák közepén, fóliában), elsősorban hazai fogyasztásra. 1995-től jelentek meg a diszkódrogok. A szakember szerint ma már a szórakozás és a drog együtt jelenik meg. A zenei irányzatok is azért változtak meg, hogy ezeket a drogokat a fiatalok minél többen és többször használják. Hazánkban jelenleg 30-50 ezer kábítószerfüggő van, a rendszeres fogyasztók száma 150 ezer fő körül alakul. "Ez a szám háromévenként megduplázódik. Kétezer elején egymillió alkoholista, egymillió drogos lesz" – tette hozzá az őrnagy. (Mester Ágnes)

Perrel fenyeget a szakszervezet

Torgyán József a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter április 19-i hatállyal tizennégy megye földhivatali vezetőjét mentette fel állásából. Az ügy előzménye, hogy még januárban pályázatot írt ki a tárca a földhivatalok vezetésére, ezen minden megye, illetve a főváros érintett vezetői is elindultak. Szakértők egybehangzó véleménye szerint a döntés mögött jól kitapintható politikai okok játszanak szerepet, ugyanis a pályázatok elbírálásában a Független Kisgazda Párt megyei elnökei is részt vettek. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a felmentések módszerét jogtalannak és törvénysértőnek tartja, ezért kollektív munkaügyi per kezdeményezését fontolgatja.

Hit és értékek

Isten lobbistái

Az evangéliumi kereszténység társadalmi-politikai hatásait elemző cikkében, amely a Foreign Policy cím? washingtoni folyóiratban jelent meg, William Martin amerikai vallásszociológus arra figyelmeztet, hogy az amerikai kultúra és politikai élet – s az ezen keresztül formálódó globális kultúra – a jövőben sem hagyhatja figyelmen kívül a zsidó-keresztény értékrendet. A növekvő társadalmi befolyást azonban nem sajátíthatja ki a jobboldal – figyelmeztet "Amerikai álmok" cím? írásában az ifjabb John Kennedy által szerkesztett George magazin, amely az evangéliumi keresztények között mind népszerűbb vallási baloldalt mutatja be.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!