hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs vész a mecseki favész miatt

1998. 08. 01.
Főleg fiatal bükkösöket támadott meg a Közép-Mecsekben egy Apiognomonia nev? gombafaj. Miszlang Lajos erdőfelügyelő lapunknak elmondta, hogy ez a gombafaj egyébként is jelen van a fákon általában, de a mostani időjárási körülmények között olyan mérték? az elterjedése, hogy az a fák leveleinek korai lehullását eredményezi. A levelek foltosan barnulni kezdenek, majd teljesen kiszáradnak és leperegnek. A hajtások nem fejlődnek ki, ezért a fák növekedéskiesést szenvednek. A leveleken torzulások is láthatóak, ezeket valószínűleg gubacsképző rovarok okozzák, amelyek érdekes módon "együttműködnek" a gombával. Megtudtuk: ahogy elterjesztette a körülmények megváltozása ezt a gombát, úgy vissza is szoríthatja azt. A szakemberek eddig nem is figyelték ezt a fajt, mivel ilyen pusztulás több mint húsz éve nem történt, de ezután számolniuk kell a biológiai körülmények efféle felborulásával is. "A vegyi beavatkozás nagyon drága és nem is szeretik az erdészek, pedig a legnagyobb kár ebben az esetben az, hogy a hajtásokkal együtt a fák éves növekedése is elvész. Reméljük, hogy egy jó tél "kifagyasztja" a gombákat, és jövőre nem lesz velük probléma..." – mondta Miszlang.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!