hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar atom
Szilárd Leó élete és tudománya

2009. 05. 29.
Szilárd Leó a tudomány odaadó szolgájaként és igaz ügyekért küzdő magányos lovagként vívta szélmalomharcát a humanizmusért és a békéért. Az atomreaktor szülőatyja s egyben a Japán ellen bevetett atombombák ellenzője éppen negyvenöt éve hunyt el. A tudomány jó pár megválaszolt kérdéssel, a világ pedig egy bámulatos emberfővel lett akkor pótolhatatlanul szegényebb.

„Minden magyar közül Szilárd Leó volt a leginkább magyar. A magyar olyan, hogy utánad lép be a forgóajtón, és előtted lép ki onnan. Szilárd elszánt nonkonformista volt, és soha nem mondta azt, amit vártak tőle" - jellemezte kollégáját Teller Ede, aki az „öt marslakó" becenevet - érthetetlen akcentusuk és követhetetlen érvelésük révén - kiérdemelt tudósok egyike volt. Szilárd mellett a nagy ötösbe tartozott még Kármán Tódor, Neumann János és Wigner Jenő. Utóbbi így fogalmazott: „Soha nem találkoztam olyannal, aki képzeletdúsabb lett volna Leónál. Ezt a kijelentésemet talán jobban méltányolják, ha meggondolják, hogy Einsteint is jól ismertem."

Szilárd Leónak egyszerűen másképpen járt az agya, mint másoknak, és bőkezűen szórt ötleteivel másokat is inspirált munkásságukban - köztük nem egy Nobel-díjast is. Ez az elismerés nem ékesítette Szilárd pályáját, bár a maga részéről tréfásan megjegyezte: „Nobel-békedíjat érdemelnék azért, mert a nukleáris láncreakciót nem fedeztem föl már a második világháború kitörése előtt." Szilárd egyike a magyar származású amerikai tudósoknak, még ha a büszkeség nem is lehetett népével kölcsönös. A tudós sosem bocsátotta meg egykori hazájának saját megaláztatását, az antiszemitizmust és a holokausztot.

A zsidó származású Szilárd - eredetileg Spitz - család Galíciából vándorolt be Magyarországra. A felmenők között juhpásztorok, nyughatatlan vállalkozók és művelt értelmiségiek egyaránt előfordultak. Leó apja már az asszimiláció és a szabadkőműves mozgalom híve volt, a család neve pedig éppen 1900-ban „szilárdult" magyaros ízűre. A Városligeti fasor egyik szecessziós palotájában Szilárdék a nagyszülőkkel és két nagynéni családjával laktak. Leót és két testvé­rét édesapjuk az imádásig szerette, a mély erkölcsű és komoly édesanya - az apai kényeztetést ellensúlyozandó - egyszerű és erényes életmódra kívánta a gyerekeket rászoktatni. Négyévesen már írt és olvasott, hatévesen Goethe Faustját, tízévesen Madách Az ember tragédia című művét is elolvasta; az évek során a környék gyerekseregének vezéralakja megkérdőjelezhetetlenül Leó volt. A csodagyerekkorból kinőve különc és öntudatos ifjúvá serdült. A sportot utálta, de a fizikáért rajongott; majd engedve a mérnök édesapa óhajának, a Műegyetemre iratkozott be.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!