hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A biztos befutó

2012. 12. 27.
Amikor Balog Zoltán csúcsminiszter bejelentette, hogy a Nemzeti Színház élére a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság véleménye alapján 2013. július elsejével Vidnyánszky Attilát nevezi ki, egyszersmind gratulált eddigi munkájához Alföldi Róbertnek, az intézményt öt éven át irányító – úgymond – „nagyformátumú vezetőnek”, és megállapította, hogy egyik kiválóság váltja most a másikat. Szép gesztus – mondhatjuk, de talán nem haszontalan feltenni a logikus kérdést: miért kell egy szakmai elismerést aratott, valóban formátumos direktornak csak azért távoznia, hogy egy másik, állítólag ugyancsak rátermett jelölt vehesse át a helyét?

Nyilvánvaló, hogy az ilyen l’art pour l’art, vagyis öncélú változásnak semmi értelme. Ha egy valóban jól működő, értékteremtő és közönséget vonzó színházvezető éveken át fokozatosan kiépíti a maga művészi értelemben ütőképes, összeszokott csapatát, az igen nagy és ritka teljesítmény, amit azzal kell megbecsülni, hogy a fenntartó – jelen esetben az állam – igényt tart az együttes és vezetője további munkájára. Alföldi Nemzetije bízvást kiérdemelte ezt; erős, hatásos, provokatív és vitára sarkalló színház jött létre, vagyis olyan műintézet, amely sikerrel tölti be a szellemi vérpezsdítés feladatát. Természetes persze, hogy egy magas színvonalú, eredeti elgondolású színházi műhely megosztja a közvéleményt, pontosabban: nem tetszik mindenkinek. Egyszerűen azért, mert az ízlések és a világképek különbözőek. De nem is lehet az a feladata, hogy általános tetszést arasson – az ilyesmi távol áll a művészet fogalmától. A releváns kérdés csak az lehet, hogy a létrejött produkciók úgy gondolati, mint esztétikai értelemben milyen minőséget képviselnek. Hogy az előadások szellemisége kellőképp nyitott-e a világra, amelyben élünk, s amelyet a színház programja tükrözni hivatott. A mai Nemzeti Színház megfelelt ezeknek a kritériumoknak – az ellenkezőjét legfeljebb azok állítják, akik még a lábukat sem tették be az épületbe.

Azok, akik nem műalkotást, hanem ideológiai visszaigazolást keresnek a színházban. Valami homályos, megfogalmazatlan, de felettébb patetikus „nem­zeti” kultúrafelfogást, amelynek hiányát – éppen parttalanságából következően – bármikor könnyűszerrel kimutathatják. Ennek a magyarkodó provincializmusnak mindig is komoly hagyománya volt minálunk, de amióta kétharmados parlamenti fölényéből a jobboldal azt vezeti le, hogy minden téren, tehát így a művészeti életben is erőszakkal megteremtheti a maga hegemóniáját, azóta az Alföldi-féle Nemzeti Színház minden további nélkül nemzetietlennek bélyegeztetett. A „befeszült” jobbosok rátaláltak vágyott harci terepükre, és elegendő nyomást gyakoroltak a kormányzatra ahhoz, hogy az esedékes pályázat kimenetelét kétségtelenné tegyék.

Vidnyánszky már évek óta készen állt a hatalomátvételre. Szívós hosszútávfutó, aki a színházi szakmát politikai alapon megosztó szervezetek és intézmények sorát hozta létre, hogy aztán azok vezetői pozícióit is betöltse. Hamar ráérzett, hogy az Orbán-kormány „nemzetépítő” propagandáját személyes karrierje felhajtó­erejeként hasznosíthatja – mindenki tudta, az idő neki dolgozik: Alföldi mandátumának lejárta után bizton megkapja, amiért annyit pedálozott. Elindult a pályázaton, amelynek zsűrijébe a minisztérium Előadóművészeti Irodájának általa elnökölt Színházi Bizottsága delegálta a tagok többségét. A maradék helyeket a tárca kijelölt hivatalnokai foglalták el; valóban függetlennek és igazán hozzáértőnek egyedül a munkavállalókat képviselő Törőcsik Mari volt tekinthető. Az eredményt tehát előre levajazták; Vidnyánszky lelke rajta, hogy noha minden jel szerint sokat ad szakmai hitelére, mégis egy ilyen aggálytalan manipuláció eredményeként ül az igazgatói székbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!