hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az amerikai álom új záloga?
Wall Street-i bankár és hollywoodi producer

2016. 12. 17.
Az OECD szerint nemcsak az Egyesült Államok, de az egész világ gazdasági növekedése is felgyorsulhat, ha Donald Trump beváltja választási ígéreteit. Mások viszont éppen attól tartanak, hogy az országgal szoros kereskedelmi kapcsolatban állók csak rosszul járhatnak, hiszen az olcsó, de képzett külföldi munkaerő (így a magyar is) az amerikai munkásosztály legnagyobb ellensége. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindennek levezénylésére egy nulla politikai vagy kormányzati tapasztalattal rendelkező üzletembert nevezett ki a leendő amerikai elnök.

Jobb, ha egy időre megjegyezzük ezt a furcsán írott nevet: Mnuchin (sokféleképpen ejtik, a The New York Times szerint „Minyucsin”). Az 54 éves éves Steven Mnuchin lesz ugyanis a következő amerikai kormány pénzügyminisztere, és mint ilyen, a gazdasági program megvalósulásának egyik fő letéteményese. Míg az OECD legutóbbi jelentése szinte biztosra veszi, hogy Trump 550 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztése két éven belül megkétszerezi az ország GDP-növekedését (2018-ra így 3 százalék lenne), az angolszász sajtó inkább azon fanyalog, hogy Mnuchinból még egyetlen értelmes mondatot nem sikerült kihúzni ezzel kapcsolatban.

Mi tagadás, Mnuchin eddigi legnagyobb ismérve, ami a politikát illeti, hogy rendkívüli összegekkel patronálta és menedzselte Donald Trump elnökválasztási kampányát – írja a vox.com. Ezenkívül pedig csak annyit lehet tudni róla, hogy édesapját követve, aki maga is a Yale-en végzett, és 30 évig volt bankár a Goldman Sachsnél,

17 évet húzott le a Goldmannél, majd különböző fedezeti alapoknál dolgozott (többek között Soros Györgyénél is). Később Soros pénzügyi támogatása mellett saját hedge fund-ot indított Dune Capital Management néven, majd közösen megvették a DreamWorks filmarchívumát, és egy bedőlés előtt álló bankot, az IndyMacet még a subprime válság éveiben. Az emblematikus IndyMacet aztán némi újracímkézés – OneWest lett a neve – és könyörtelen portfoliótisztítás után nagy haszonnal el is adták. (Ennek egyik kellemetlen részlete – írja a Politico cikke –, hogy anno Mnuchinék 27 centnyi fizetéselmaradás miatt akarták elvenni egy 90 éves néni házát. Az idős hölgy ugyanis véletlenül 3 centet írt a csekkre 30 helyett.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!