hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A profit összehoz
Izrael és az arab startupok támogatása

2016. 03. 24.
Fadi Swidan és Eitan Sella, arab és zsidó származású üzletemberek ambiciózus projektbe vágtak bele: izraeli arab vállalkozóknak nyújtanak segítséget startup vállalkozásuk beindításában és működtetésében. Az arab származású Fadi feladata a jelentkezők összegyűjtése és kitanítása, a zsidó származású Eitané pedig a kapcsolati háló kiépítése és a helyi befektetők mozgósítása. Az együttműködés részleteiről a budapesti Think.BDPST konferencián beszélgettünk a program vezetőivel.

Most ismertetett programjuk arab kezdő vállalkozók felkarolását tűzte ki célul. Honnan jött az ötlet, és miért érezték szükségesnek egy ilyen projekt elindítását?

Fadi Swidan: – Az izraeli arab kisebbség mindig is nagyon távol állt a high-techtől és más gyorsan fej­lődő iparágaktól. A legtöbben olyan hagyományos piaci szektorokban tevékenykedtek, mint a kereske­delem, a szállítmányozás vagy a mezőgazdaság. Mi­vel ezek ma már meglehetősen „elavult” iparágak, az arab vállalkozói réteg elkezdett leszakadni a zsidó vállalkozói rétegtől. Arról nem is beszélve, hogy a többségnek kevés lehetősége volt arra, hogy önerő­ből bekerüljön a versenyképes iparágak vérkerin-gé­sébe. 2010-ben ezért az izraeli kormány elhatá­rozta, hogy létrehoz egy szervezetet, amely felzárkóztatja az arab kisebbséget, és segít nekik a fejlett ipar­­ágakhoz közelebb kerülni. Ennek eredményeképpen jött létre 2012-ben a Názáreti Üzleti Inkubátor Köz­pont (Nazareth Business Incubator Center, azaz NBIC, amelynek Fadi Swidan az igazgatója – a szerk.). A mostani programunk, a Hybrid keretében pedig olyan tehetséges kezdő arab vállalkozókat keresünk, akik elsősorban a high-tech szektorban akarnak dolgozni. A célunk az, hogy kineveljünk egy olyan arab vállalkozói réteget, amely versenyképes tudással és szakértelemmel rendelkezik. Ez nemcsak az arab emberek, hanem egész Izrael gazdaságának az érdeke.

Meséljen még egy kicsit a kezdetekről! Hogyan találtak támogatókra?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!