hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Osztálytalálkozó
A magyar társadalom 2014-ben

2014. 06. 30.
Szomorú képet tár elénk a GfK Hungária és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának legutóbbi felmérése. A klasszikus középosztályt keresve sem találjuk, az osztálytudatosság hiányának oka (a társadalom több mint fele nem tartja magát osztályhoz tartozónak) pedig nem a marxizmus végleges kikopása a köztu-datból, hanem sokkal inkább a szégyen amiatt, hogy valójában sokan a társadalom aljához tartoznak.

A magyar kutatás alapötletét egy pár éve készített brit felmérés adta, amely a társadalmi helyzet megállapításához egy eddig szokatlanul komplex módszertant alkalmazott. A gazdasági tőkén, azaz a klasszikus pénzügyi szokásokon és a munkaerőpiaci pozíción túl kérdeztek a kulturális és kapcsolati (szociális) tőkéről is. Kíváncsiak voltak arra, hogy milyen kulturális termékeket fogyasztanak a megkérdezettek, illetve arra, hogy ki kivel barátkozik, kit ismer, kire számíthat a bajban stb. A brit felmérésben – egyedülálló módon – 161 ezren vettek részt, így a kutatás a ma ismert legnagyobb társadalomrajzzá avanzsált a szigetországban.

A brit felméréshez képest a hazai kérdőív egyik sajátossága az volt, hogy rákérdezett az adósságokra is, ami az alsó társadalmi csoportokat keményen sújtja. Az Osztálylétszám 2014 elnevezésű hazai kutatás végül egy online kérdőív és 1000 fő személyes megkérdezése segítségével arra a következtetésre jutott, hogy a magyar társadalom középosztályosodása elmaradt, jelenleg 7 fő kategóriával jellemezhető, rétegződése pedig körte alakú.

Az elit (2 százalék), valamint a feltörekvő fiatalok (6 százalék) és a felső közép (10,5 százalék) magabiztosan maguk alá gyűrik a társadalom többségét. Az egyes rétegekhez tartozókra jellemző, hogy már szüleik is ehhez a társadalmi kaszthoz tartoztak, így igazi társadalmi mobilitásról nem beszélhetünk. A magyar társadalom sajnálatos módon „farnehéz”, azaz az alsó rétegek felé húz, és az alsóbb rétegekből felfelé lépni nagyon nehéz. Továbbá jellemzően óriási a szakadék a főváros/nagyváros és a kisváros/falu között. A felsőbb társadalmi osztályok tagjai jellemzően fővárosi/nagyvárosi lakóhelyen élnek, és magasan iskolázottak, míg a vidéki kisvárosi/falusi lét, valamint a képzettség hiánya szinte determinálja az alsóbb osztályhoz való tartozást. A magukat romáknak vallók jellemzően az alsóbb rétegekhez tartoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!