hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hazánk lehet Európa egyik Szilícium-völgye
Jeremie és a magyarok

2013. 06. 20.
A Portfolio.hu és a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) szervezésében zajlott a közép-kelet-európai (CEE) régió gazdaságára fókuszáló konferencia a Hilton Hotelben. A rangos nemzetközi és hazai pénzügyi szakemberek elemzéseit rendkívüli érdeklődés kísérte. Itt voltak többek között a JP Morgan, a Goldman Sachs és a Credit Suisse régiós igazgatói is, de a legnagyobb figyelem a világ 30. leggazdagabb embereként nyilvántartott Soros György befektető és filantróp előadására irányult.

Nem volt meglepetés a nagy érdeklődés a Magántőke és Vállalatfinanszírozás (Portfolio.hu-HVCA CEE Private Equity and Corporate Finance Conference 2013) elnevezésű konferencia iránt, hiszen a szűkülő banki hitelezés, valamint az uniós támogatások várható csökkenésével szemben a kockázati- és magántőke-beáramlás tekintetében ellenkező folyamatok zajlanak: nagymértékben nő a befektetésre váró tőke hazánkban. A kockázati tőke „kedvenc” célpontja a kezdő innovatív vállalkozás, az úgynevezett startup cég. Egy alapkezelő nagyságrendileg 400-500 ilyen vállalkozást tesz figyelőlistára, ebből 20-at részletesen átvilágít, majd a felébe befekteti a tőkéjét. Ezen vállalkozások harmada általában megbukik, viszont a többi cégbe fektetett tőke magas hozammal kárpótolja a befektetőt. Fontos tudni a kockázati tőkéről, hogy nem örökre mondja ki a boldogító igent, hanem a haszon reményében 5-10 éven belül kiszáll a sikeres üzletből, általában egy tőkeerős stratégiai vásárlónak adva el üzleti részesedését – ezt hívják exitnek.

A konferencián felszólaló nemzetközi pénzügyi szakembereknek nincs rossz véleményük a gazdasági lehetőségeket tekintve régiónkról, de természetesen nem mi számítunk a befektetők számára legizgalmasabb piacnak. Szigethy Béla New Yorkban élő kockázatitőke-befektető szerint a világ vonzóbb részéhez tartozunk, sőt régiónk „fényesebb”, mint Európa nagy része. Ma már nem számítunk feltörekvő piacnak, de a kialakult, fejlett piacot sem értük még el. Hétköznapi hasonlattal élve nem vagyunk már vonzó kisgyerek tele lehetőségekkel, hanem éppen most léptünk ki az iskolás korszakból, és még nem tudni, hogy mi lesz belőlünk. Az amerikai és nyugat-európai befektetők nem mondtak le a CEE régióról, de most kivárnak, hogy milyen irányba indulunk el. Szeretik az egyszerű történeteket, viszont régiónk nem számít annak: sokszínűnek, egyre bonyolultabbnak látják, amelynek vannak jól és kevésbé jól teljesítő tagjai. 

Minden előadó egyetértett abban, hogy az innováció és a vállalkozói szellem jelenti az előrehaladást és a kiutat a válságból. Megítélésük szerint a kreativitás, a tudás, a tehetség nagy mennyiségben áll rendelkezésre ebben a térségben. Kiemelkedőnek tartják a műszaki mérnökképzést, egyes vélemények szerint a mérnökeink alkalmasak a legbonyolultabb funkciók betöltésére is. Ahogy azt minden befektető kiemelte, egy projekt sikere az innováción túlmenően a menedzsment képességein múlik. Véleményük szerint e tekintetben még van hova fejlődni, hiszen jól képzett szakembereink erős hiányosságokat mutatnak az üzleti kultúra elsajátítása terén. Mindemellett van egy komoly előnyük nyugati társaikkal szemben, nevezetesen, hogy túlélési képességük fejlettebb.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!