hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Higgadt védelem

2012. 03. 22.
Higgadtan kell védenünk a magyar érdekeket - mondta a miniszterelnök nemrég a parlamentben. Ennek a kijelentésnek mintegy illusztrációjaként jelent meg a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Orbán-interjúja, amelyben a magyar kormányfő felettébb higgadtan azt kérdi, vajon „ki választotta meg az Európai Bizottságot? Hol van a demokratikus legitimációja? És kinek tartozik felelősséggel az Európai Parlament?"

Semmi kétség, a miniszterelnök a lehető legjobb helyen fogalmazta meg bizonyára igen megfontolt kételyeit; a Frankfurter tekintélyének köszönhetően Manuel Barroso, Neelie Kroes, Viviane Reding, Olli Rehn és a többiek gyorsan értesülhettek róla, hogy kedvelt magyar tárgyalópartnerük kérdésessé tette demokratikus legitimációjukat, és a hír minden bizonnyal csak fokozta lelkesedésüket Orbán Viktor iránt.

A kormányfői interjú kétségkívül remek diplomáciai érzékre, nemkülönben kitűnő időzítésre vall. Tudvalévő, hogy a Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa éppen ezekben a napokban tárgyalt nem is egy, minket meglehetősen komolyan érintő ügyben. Most került újból terítékre néhány ellenünk folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás, a kohéziós alapok esetleges befagyasztása, megismerhetővé vált a Velencei Bizottság alkotmányossági vizsgálatának egyelőre csupán részleges, de annál kritikusabb eredménye - és akkor a gazdasági tekintetben legfontosabb függőjátszmát, az igencsak sürgető IMF-hitelmegállapodás körüli bizonytalanságot még nem is említettük. Szóval, nem vitás, hogy ilyenkor a legcélszerűbb minél nagyobb publicitást biztosítani annak a hivatalos magyar álláspontnak, miszerint az Európai Unió intézményrendszere illegitim. Élhetünk persze a gyanúperrel, hogy ezt a megejtő véleményt nemigen lehet igazán jókor pertraktálni, de ha létezik különösen kedvezőtlen alkalom erre az abszurditásra, akkor sikerült megtalálni.

Csak a rend kedvéért: ha egy miniszterelnök ilyen hangú nyilatkozatot tesz a kontinens egyik legmérték­adóbb lapjában, akkor azt annak tekintik, ami: politikai provokációnak. Mármost az a kérdés, milyen nemzeti érdeke fűződik Magyarországnak ahhoz, hogy az Európai Unió tagjaként, az alapszerződés aláírójaként és - nem utolsó sorban - számos EP-képviselő delegálójaként kétségbe vonja a szövetség alapvető intézményeinek legitimációját? Vagy fogalmazzunk másként. Érdeke ez a kormánynak? Avagy személy szerint Orbán Viktornak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!