hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika fuldokol az adósságban

2011. 07. 14.
A héten megkezdődött az amerikai vállalatok második negyedéves jelentéssorozata, és kijöttek a legfrissebb munkaerő-piaci jelentések is. Az amerikai gazdaság lassulására utaló jelek nem akarnak szűnni. Mivel még mindig az USA a világ legerősebb gazdasága, esetleges fizetésképtelensége nem tekinthető kizárólagosan belügynek.

A korábbi biztató foglalkoztatottsági adatok ellenére a legújabb statisztikák szerint idén jú­niusban 9,2 százalékra emelkedett az amerikai munkanélküliek aránya. Jelenleg 22 millió ember van az USA-ban, aki munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott. A munkanélküliként töltött időszak átlagos hossza immár 40 hétre nőtt. Ez különösen aggasztó, hiszen a legtöbben a csökkenő munkanélküliségtől, a növekvő foglalkoztatottságtól és az ezek által megugró fogyasztástól várják a gazdasági fellendülést. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint júniusban a munkáltatók körülbelül 18 ezer új munkahelyet hoztak létre, míg májusban ez az adat még 25 ezer volt. Különösen az építészet, a pénz­­ügy és az alkalmi munkák területén csökkent a dolgozók száma.

A The New York Timesnak nyilatkozó elemzők szerint a megfelelő gazdasági fejlődéshez havonta 150 ezer új munkahelyre lenne szükség - azonnal. A fosters.com számításai szerint a magánszektorban 13 millió új állásra lenne szükség a következő 3 év során, ami 36 hónapon keresztül havi 360 ezer új munkalehetőséget jelent.

Szomorú tapasztalat, hogy az 55 év feletti állástalanok már gyakran vissza sem tudnak jutni a foglalkoztatottak közé. Sajnos a fiatalok helyzete sem könnyebb:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!