hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Görög dráma
Fizetésképtelenség határán

2009. 12. 24.
Elindult a lavina Görögországban, miután a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő intézet mellett a Fitch Ratings is BBB plusz kategóriába, vagyis a közepes befektetői sáv felső szélébe sorolta az országot. Az unió vezetői súlyos megszorításokat, azaz a „magyar modellt” ajánlották a görögök figyelmébe.

Az az euró övezeti országok esetében mindeddig példátlan, ami történt, így nem meglepő, ha a bejelentésre igencsak idegesen reagáltak a befektetők: egyetlen nap alatt hat százalékot zuhant a görög tőzsde, a befektetők egymást taposva adták el az állampapírjaikat, ami miatt soha nem látott magasságba szöktek a hozamok. Az euró tíz százalékot gyengült, de a forint is jelentősen vesztett az értékéből. Némely elemző már-már az államcsődbe jutott Izland követőjét látja a mediterrán országban.
Mindezek hátterében az októberben debütált kormány bejelentése áll, mely szerint az idén 12,7 százalékos lesz az államháztartás hiánya, az államadósság pedig már most a GDP 120 százaléka felett áll, és jövőre várhatóan tovább emelkedik. A lavina már ekkor elindult, és nem állította meg Jorgos Papandreu kormányfő prognózisa sem, miszerint jövőre négy százalékkal csökkenhet a deficit. Láthatóan a befektetők nem hisznek a kormányfőnek.
Papandreu Londonba sietett, ahol nagy igyekezettel próbálta megnyugtatni a befektetőket. Elmondása szerint számos intézkedést hoztak az állami kiadások megkurtítása érdekében, így a banki alkalmazottaknak járó bónuszokra 90 százalékos adót vetnek ki, tíz százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, és igyekeznek visszaszorítani a korrupciót is. A pénzügyi szakemberek ezt azonban keveslik, jóval szigorúbb és hatékonyabb intézkedéseket, megszorításokat várnak el. Az S&P elemzői szerint a költségvetés hiánya jövőre is változatlanul kétszámjegyű lesz. A görög kormányfő elé az úgynevezett „magyar modellt” állították példaként, mondván a magyar kormányzat szigorú intézkedéseket hozott, amely révén visszaállhatott a költségvetési egyensúly. Véleményük szerint  Görögországnak is arra lenne szüksége, hogy végigjárja ezt a megszorításokkal teletűzdelt utat.
Az elemzők nem tartják kizártnak – ha a rendkívül magas államháztartási hiány és államadósság ellenére a kormányzat nem fogja vissza még keményebben a kiadásait –, hogy az „izlandi pályára”, az államcsődhöz vezető útra áll Görögország.
De nem csak Görögország zárt rossz hetet. A hitelminősítő intézetek Portugália és Spanyolország besorolásának rontását is kilátásba helyezték. Ezekben az országokban is – ahol az államháztartás hiánya tíz százalék körüli mértékre ugrott – szintén fájdalmas megszorításokat, reformokat kell foganatosítani az államcsőd elkerülése érdekében. 
Arra a helyzetre még senki nem készült fel az Európai Unióban, mi lenne, ha több tagország esetében is beállna az államcsőd. Peer Stein­brück, az előző német kormány pénzügyminisztere hangsúlyozta: az EU nem engedi, hogy Görögország csődbe jusson, már csak azért sem, mert ez az eurót is a mélybe rántaná. Cecilia Malmström svéd külügyminiszter, az unió soros elnökség-vezetője „nagyon súlyosnak” minősítette Görögország helyzetét. „Ag­gódunk” – fogalmazott őszintén. Az eurócsoport elnöke, Jean-Claude Juncker nem tartja reális kimenetelnek az államcsődöt, de mint fogalmazott: „Görögország költségvetési helyzete nagyon feszült, s ez a legkevesebb, amit mondhatunk.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!