hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Begyűrűzött a válság az amishokhoz

2009. 07. 10.
Bár kizárták a modern kor vívmányait, hogy elkerüljék annak káros oldalait, az amerikai amish közösség táborába is bejutott a válság. Az Egyesült Államok területén évszázadokkal ezelőtti életstílust választó tradicionális keresztény közösség, az amishok tudatosan szakítottak a többségi társadalommal, a modern kor technikai vívmányaival. Gyalogosan, illetve szekérrel közlekednek, hagyományos eszközökkel művelik a földjei­ket, sőt sok esetben a villanyáram adta lehetőségekkel sem élnek. A 200 ezer tagot számláló protestáns felekezet elszigetelt közösségei arra törekednek, hogy teljesen önellátók legyenek, minden család a saját földjét műveli. Ám az elmúlt időszakban beszivárgott a „világ” a közösségbe.A The Wall Street Journal beszámolója szerint a közelmúltban soha nem látott eset állt elő: megrohanták az amish közösség bankját a pénzükért aggódó betétesek. Az előzmények: az elmúlt években az india-nai amish közösség egyre több tagja vállalt a közösségen kívül, a „világban” munkát. Környékbeli gyárakat, üzleteket választottak, ahol jóval több pénzt kerestek, mint a hagyományos módon a földművelés­ből. A magasabb fizetések miatt egyre több pénzre tettek szert, amelyből már modern dolgokra, sőt luxuscikkekre is jutott, a felesleget pedig megtakarításként a közösség bankjában helyezték el. Amikor a válság előtti időszakban „jól ment a szekér”, többen – beállva a sorba – jelentős hiteleket vettek fel a helyi banktól. A gazdasági válság azonban ezt a térséget sem kímélte, és az itt dolgozó amishok közül is sokan elvesztették a munkájukat. Ahogy terjedt a hír, a bank betétesei egyre jobban aggódni kezdtek, hogy a sorozatos hitel­bedőlések miatt csőd­be mehet a bank, és elveszthetik pénzüket. A félelem pánikba torkollott, mire mindenki egyszerre akart a pénzéhez jutni. Megnyugtatásként a bank felfüggesztette a hitelek folyósítását. A válság minden bizonnyal nem érinti mélyen az amishok többségét, mivel a családok önellátók, a történtek pedig talán megerősítik őket a „pénz csábításától” való elfordulásukban, a puritán keresztény életvitelhez történő visszatérésben.

Mínuszos Vatikán

Hiánnyal zárta 2008-as költségvetését a Vatikán. A Szentszék legfrissebb pénzügyi beszámolója szerint a bevételek a világgazdasági válság miatt csökkentek. A jelentés szerint tavaly mintegy 70 milliárd forintnyi euróval gazdálkodtak, aminek 30 százaléka adományból származott. Kiderült, hogy a helyi közösségek 2008-ban összesen 75,8 millió eurót adományoztak közvetlenül a Vatikánnak. Egy évvel korábban, még a válság előtt lényegesebben több, 79,8 millió euró folyt be ezen a címen a perselyekből. Legtöbb adomány az Egyesült Államokból, hagyományosan Olaszországból, illetve Németországból érkezett. AŰlegnagyobb hiányt az egyházfő hivatala és a pápai irányítással működő intézmények produkálták. E kettő költségvetése tavaly már a második egymást követő évben mutatott negatívumot. Összességében 253,9 millió eurós bevétellel gazdálkodhatott a pápai adminisztráció tavaly, kiadásai viszont 254,8 millió eurót tettek ki. A deficit 0,9 millió euró. A legtöbb pénzt XVI. Benedek munkája, utazásai, illetve a sajtószolgálatok, például a vatikáni rádióállomás emésztették fel. A Róma közepén fekvő – önálló államként működő – Vatikán üzemeltetése, a kulturális örökség védelme és a közbiztonság fenntartása is jelentős költségeket igényelt, amelyeket a válság miatt egyre nehezebb volt előteremteni. A vatikánvárosi költségvetés 2008-ban összesen 15,3 millió euró hiánnyal zárt, miközben egy évvel korábban még 6,7 millió euró többlet keletkezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!