hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felemás adócsökkentés

2009. 05. 29.
„Húsz éve nem volt példa olyan mértékű adócsökkentésre, mint amilyet 2010-re tervez a kormány” – hangoztatja Oszkó Péter pénzügyminiszter minden lehetséges fórumon. Az igaz, hogy aki ma 100 ezer forint bruttó fizetést kap, annak jövőre havi 10 ezerrel több marad a zsebében, de ez csak úgy lehetséges, ha közben az árakat terhelő adókat nem növeli a kormány – teszi hozzá egy adószakértő.

Az szja sávmódosítással párhuzamosan viszont jelentősen csorbulnak a kedvezmények, és a béren kívüli juttatások is kemény adókulcsokat kapnak.  Továbbá a 2010-es adócsomagban az adókötelezettség kiterjed majd az adóparadicsomokba menekített, illetve ott megtermelt jövedelmekre is, mind a magánszemélyek, mind a társaságok vonatkozásában.

Kormányzati számítások szerint egy havonta bruttó 200 ezer forintot kereső munkavállaló jövőre  éves szinten 188460 forinttal többet vinne haza, mint az idén. Ez havonta 15705 forintos többletet jelentene az ideihez képest, ami 10 százalékos bérnövekedésnek felel meg. Az előterjesztés szerint jövőre 5 százalékponttal, azaz 27 százalékra csökken a munkáltatói járulék minden jövedelemre; megszűnik a tételes eho; a társasági adókulcs 2011-ig ideiglenesen 19 százalékra emelkedik. Az adóék az átlagkereseten 54-ről 45,7 százalékra csökkenne. A kabinet úgy számol, hogy például havi bruttó 240 ezer forintos jövedelem után havonta 16950 forinttal kevesebbet fizet a munkáltató, miközben a munkavállaló nettó bére 16488 forinttal nő. Aki bruttó 3,6 millió forintot keres egy évben, annak jövőre ebből 2 millió 225 ezer forint maradna meg nettóban, ami nagyjából 192 ezer forinttal több, mint idén – véli a kormány.

Hozzá kell tenni azonban, hogy azok, akiknek átlagos vagy annál kisebb a jövedelmük, elenyésző mértékben, havi 6-7 ezer forinttal kapnak többet a változások révén, amit bőven elvisz az áfakulcs emelése. Így az alacsonyabb jövedelműek nem részesednek a húsz éve nem látott reformok előnyeiből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!