hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 02. 21.
Almunia aggódikJoaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa aggodalmát fejezte ki a kelet-európai országok valutáinak meredek árfolyamesése miatt. Szerinte leginkább az árfolyamok változékonysága okoz gondot. Csak fokozza a feszültséget – fogalmazott –, hogy egyes szerencsétlen politikusi megnyilatkozások ráerősítenek a negatív folyamatokra, és felgyorsítják a devizák volatilitását. A biztos szerint a kelet-európai bankok helyzete sem megfelelő, különös tekintettel néhány az EU-val szomszédos ország, azaz Ukrajna, Szerbia és Horvátország, valamint az uniós tag Románia esetében.

Mélyben a forint
A héten újabb mélypontra süllyedt a forint árfolyama. Egy eurót 309 forintért is „mértek”, a svájci frank pedig már 205 forintba is került. Szakemberek nem kizárólag a magyar gazdaság állapotával magyarázzák a folyamatos gyengülést, hanem a külföldi befektetők a kelet-európai régió általános negatív megítélésének tudják be. A forint árfolyamának radikális gyengülése mellett a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX is többéves mélypontra esett. Elemzők felhívják a figyelmet, hogy nem zárható ki további piaci bizonytalanság és forintgyengülés.

Brüsszelnek nem elég
Az Európai Bizottság szerint annak ellenére, hogy Magyarország látványos előrelépést tett annak érdekében, hogy államháztartását szilárdabb alapokra helyezze, tovább kell folytatni az erőfeszítéseket a befektetői bizalom visszanyerésére. A bizottság megítélése szerint Magyarország tartja magát azokhoz a kritériumokhoz, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap és az EU szabott a milliárdos hitelcsomag feltételeként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!