hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyot vágott a jegybank
Tőzsdejelentés 2005. 08. 17–23.

2005. 08. 30.
Főként az olajárra figyeltek a befektetők a héten, amely valamelyest mérséklődött, tartósan magas volta azonban már megmutatkozott az amerikai inflációs adatokban is: a fogyasztói árak a júniusi 2,5 százalék után júliusban 3,2 százalékkal emelkedtek. Jelentős, csaknem 2,5 gyengülést mutatott a dollár árfolyama az euróval szemben, aminek az euró-zóna exportőr cégeibe fektetők örülhettek. Pert vesztett a Merck Vioxx nev? ízületigyulladás-csökkentő gyógyszere kapcsán, aminek következtében egészen elképesztő mértékű, 253 millió dolláros kártérítésre kötelezték a céget.

Mérsékelt csökkenéssel 20 782 ponton zárta a hetet a BUX, miközben a régió indexei – az orosz RTS, a cseh PX50 és a lengyel WIG – továbbra is rekordokat döntenek. Érdekes statisztika jelent meg a héten, miszerint a második negyedévben a magyar piac forgalmának legnagyobb részét kitevő külföldi befektetők nettó eladók voltak mind a részvény, mind az állampapírpiacon. A piacot a már szinte valamennyi jelentős befektetési bank által felminősített OTP tartotta a vállán, a héten a belga KBC 9245 forintra emelte a papír célárfolyamát vételi ajánlás mellett, célárfolyamot emelt továbbá a Morgan Stanley és a Raiffeisen Bank is. A 2,5 százalékkal eső Mol már kevésbé volt az elemzők kedvence, 3 leminősítést is begyűjtött a héten. Nem tesz jót a magas olajárak miatt emelkedő benzinár sem, a befektetők tarthatnak attól, hogy a kormány közbelép a benzinárak szabályozásával. Gyógyszergyártóinknak rossz hír, hogy a gyógyszerkasszába történő befizetési kötelezettségük elérheti a tavalyi kétszeresét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!