hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghiúsult kibocsátás: maradnak állami kézben a Mol-papírok
Tőzsdejelentés 2003. 12. 02 – 09.

2003. 12. 15.
Vegyesen mozogtak a világ vezető indexei az elmúlt kereskedési héten. Európában a német index felfelé vette az irányt, miután a fogyasztói bizalom 14 hónapos csúcsra ugrott. Történelmi rekordot döntött az euró jegyzése a dollárral szemben, a héten már 1,22 dollárt is megadtak egy euróért. Jól teljesítettek az autógyártók, gyengélkedtek viszont a dollár árfolyamától jobban függő cégek, valamint a chipgyártók. Utóbbiak az Intel vártnál kedvezőbb piaci várakozásai miatt kerültek eladói nyomás alá. 

Jelentős forgalom mellett visszafordult a BUX a 9000 pontos mélypontjáról, 4,3 százalékos emelkedés után 9442 ponton zárta a hetet.

A hét sztárpapírja egyértelműen a Richter volt, a gyógyszergyár részvényei 12 százalékot is meghaladó erősödés után történelmi csúcson, 27 ezer forinton zárták a hetet. A papírt egyébként a Forbes magazin által megkérdezett amerikai alapkezelők a 2004-es év potenciális sztárpapírjai között említik, elsősorban az orosz piaci pozíciói és az ottani gyorsan növekvő gyógyszerfogyasztás miatt. Eredménytelenül zárult viszont a Mol intézményi értékesítése. Az ÁPV Rt. a kialakult árszintet nem tartotta elfogadhatónak, így a kibocsátást egy egyelőre meg nem határozott időpontra halasztották. Nem tett jót a kibocsátásnak sem a kialakult forintpiaci mizéria, sem az időközben megjelent nyilatkozatok, miszerint egyrészt még jövő év első felében sor kerülne a maradék állami részvénypakett értékesítésére, másrészt a lengyel PKN-nel történő együttműködés részvénycserével jönne létre, ami tovább növelné a kínálatot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!