hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jövő évi adókörkép

2003. 12. 15.
Jövő évtől számos adóváltozás következik be. Összességében megállapítható, hogy a lakosság adóterhelése tovább növekszik. A lakosságot leginkább az áfaváltozások érintik érzékenyen, hiszen az uniós jogharmonizációra hivatkozva minimálisra csökken a nulla százalékkal adózó termékek köre, míg a kedvezményes áfájú termékek, szolgáltatások adóterhelése 12-ről 15 százalékra nő (az áramé például 25 százalékra). Jó hír azonban a könyvbarátoknak, hogy a könyv áfája jövőre csupán 5 százalékos lesz. Míg az EU-jogharmonizációs törekvések rendre megnyirbálták a kedvezményes áfákat, sajnos az Európában kirívónak számító 25 százalékos áfakulcsot nem érték el.

Az adóval rendelkező magánszemélyeknek még nem késő, ezért érdemes átgondolni, milyen lehetőségekkel csökkenthetnék éves adóterhelésüket. A
sulinetprogram keretében megvalósított vásárlásainnkal maximum 60 ezer forintig csökkenthetjük adónkat. Jogosultág esetén érdemes élni a lehetőséggel, hiszen jövő évtől kikerülnek a kedvezményezett termékek köréből a digitális kamerák és a játékkonzolok. Sajnos az állam folyamatosan kifarolni látszik a lakástámogatási kedvezményekből. 

Jövőre felére csökken a maximálisan érvényesíthető lakáshitelhez kapcsolódó adókedvezmény, valamint szigorodnak a jogosultági feltételek is. Ezért akinek módja van rá, érdemes előtörlesztéssel kihasználni az idei még magasabb 240 ezer forintos adókedvezményt. Jövőre megszűnik az egyéni nyugdíjjárulékok 25 százalékos kedvezménye. Az év végi magánnyugdíjpénztári befizetéseinknél azonban még élhetünk a 25 százalékos kedvezménnyel, míg az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseknél a 30 százalékos kedvezményt maximum 100 ezer forintig vehetjük igénybe. Az év végi jótékonykodásainkból 30 százalékos adókedvezményt érvényesíthetünk, amennyiben ezt közhasznú alapítvány, vagy egyház felé tesszük. Jövőre jelentősen leszűkül a természetbeni juttatások köre, és ezzel megszűnnek ezek kedvezőbb adózási konzekvenciái. Azon cégeknél, amelyeknél nagyobb jelentőséggel bírt ez a juttatási forma, érdemes még év végén kihasználni az idei kedvezőbb lehetőségeket.

Azok a cégek amelyek nagyobb céges autóflottával rendelkeznek, jól teszik, ha még idén megejtik a tervezett nagy javításokat, ugyanis jövőre a személyautók javítási költségeinek áfája nem lesz levonható. Ebből kifolyólag is érdemes elgondolkozni a céges autók jövőbeni bérleti díjas üzemeltetésén, hiszen az üzletszerűen bérbeadással foglalkozó továbbra is levonhatja a javítási költségek áfatartalmát, így ezt nem kell a bérlőre áthárítani.

A jövedelmező vállalkozások több kedvező adóváltozással is számolhatnak jövőre. A cégek társaságiadó-kötelezettsége 18-ról 16 százalékra csökken. Ezért akik tehetik, nagyobb jövedelemmel kecsegtető ügyleteiket realizálják a jövő évben. Érdemes az egyes, fejlesztési adókedvezményre jogosító beruházásainkat inkább jövőre kezdeni, ugyanis szélesedik a szóba jöhető vállalkozások köre, és számos jogosultági limit is mérséklődik 2004-ben.

A jövő évben tovább szigorodik az úgynevezett ellenőrzött külföldi társaságok meghatározása, ezért a jövőben ilyenné váló – például külföldi – holdingokból érdemes az osztalékot még idén kivonni az anyacégnek.

Januártól forrásadómentes lesz a külföldre fizetett kamat és jogdíj, valamint osztalékadó-mentes osztalék, ha a külföldi osztalékban részesülő a fizetés napján legalább két éve 25 százalékot meghaladó részesedéssel bír a belföldi társaságban. Ezért érdemes a fenti kifizetéseket jövőre halasztani.

Cégalapítási és módosítási terveinket is érdemes idén realizálni a jövő évi borsos illetéknövekedések miatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!