hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs orosz válság szindróma
Tőzsdejelentés 2003. 10. 21–28.

2003. 11. 03.
A hét híre tőzsdei körökben a Jukosz elnökének letartóztatása, valamint az ennek kapcsán kirobbant, a teljes orosz piacot érintő bizalomvesztés volt. Az olajcég 16, az index 9 százalékos zuhanása egy újabb orosz válság rémképét vetítette előre, elemzői vélemények szerint azonban nem kell ettől tartani, a tőke regionális átrendezése kapcsán Magyarország még nyerhet is az Oroszországgal szembeni bizalomvesztéssel.

A vezető indexek közül egyedül Frankfurt tudott fél százalékot meghaladó emelkedést felmutatni, itt a hat hónapja folyamatosan emelkedő üzleti bizalmi index, valamint a dollár euróval szembeni erősödése hatott pozitívan. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed változatlanul hagyta irányadó kamatszintjét. A közép-kelet-európai piacok nem tudták magukat függetleníteni az orosz eseményektől, Prágában, Varsóban és Budapesten is jelentősen, 3-4 százalékkal csökkentek az indexek értékei. A BUX értéke 3,8 százalékkal 9542 pontig esett vissza.

Az Oroszországból érkező negatív hírek legnagyobb vesztesei a gyógyszergyárak lettek, de az orosz kitettséggel nemigen rendelkező Matáv is 800 forint alá esett. A hét legnagyobb vesztesei a Brau és a NABI lettek. Előbbi több mint 8 százalékot csökkenve visszaesett a nyilvános vételi ajánlati árszint alá, miután a PSZÁF megszüntette a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tárgyában folytatott vizsgálatot, az Amstel pedig bejelentette, hogy nem módosít az ajánlati áron. A NABI 8 százalékos zuhanását annak a hírnek köszönhette, miszerint a Róna és Társai az Első Magyar Alap közgyűlésén lemondott tanácsadói pozíciójáról.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!