hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Évzárás előtt
Adótanácsadások

2003. 05. 19.
Közeledik 2003. május 31., az éves beszámoló és társasági adóbevallás leadásának határideje. A kettős könyvvitelt vezető társaságoknak éves beszámolójukat a cégbíróság mellett az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatára is meg kell küldeniük közzététel végett. Az éves beszámolót a tulajdonosok részéről a taggyűlés fogadja el, amit a társaság a taggyűlési határozatok között adminisztrál. Az alábbiakban a társasági adókötelezettség csökkenthetőségének néhány legális módjáról adunk ízelítőt a teljesség igénye nélkül.

Az első és legkézenfekvőbb lehetőség, hogy az adózó a korábbi évek veszteségeiből az adóévben saját döntése szerint csökkentheti adóalapját. A társaság lejárt követeléseire a lejárat időintervallumától függően 2–5, illetve 25 százalékos értékvesztést számolhat el adózás előtti eredményt csökkentő tételként. A behajthatatlan követelésekből szintén adóalap-csökkentő az a rész, amelyről a mérlegkészítés időpontjáig a számviteli törvény alkalmazásával megállapítható, hogy behajthatatlanná vált. Érdemes azonban tájékozottnak lennünk egyes adóalapot emelő tételekről is, hogy elkerülhessük a felesleges adóképződést. Amennyiben cégünk hatmillió forintnál drágább személyautót szerzett be, akkor a karbantartási, biztosítási költségekből és a terv szerinti értékcsökkenésből a hatmillió forintot meghaladó értékhányadra eső résszel növelni kell az adóalapot.

Ha cégünk a szokásos üzleti tevékenységen kívül eszközt értékesített az eszköz szokásos piaci értékének 90 százaléknál alacsonyabb áron, akkor a különbözet szintén növeli az adóalapot.

Feltétlenül érdemes körültekintően eljárnia a cégvezetésnek, amennyiben kapcsolt vállalkozással folytat szokásos üzleti vagy azon kívüli tevékenységet. Az adótörvény a kapcsolt vállalkozásokkal szemben alkalmazott árakra szigorúbb feltételeket ír elő, mint egyébként. Ezen társaságok körét (többnyire tulajdonosi átfedés) a társasági adótörvény értelmezi. Hasonlóan szigorúbbak az előírások a kapcsolt cégek közötti hitelek kamatmértékének megállapításánál.

A társaságok csökkenthetik adóalapjukat, amennyiben a tárgyév során szakközépiskolai tanulót, korábban szakmunkástanulót, munkanélkülit vagy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztattak. Az év során elszámolható reprezentációs költségeknek az árbevétel 0,5 százaléka, míg a beszerzett képzőművészeti alkotásoknak az összes beruházási költség 1 százaléka szab határt. A törvény adóalap-kedvezményt biztosít közhasznú szervezetek, egyházak (külön törvényben meghatározott kör) és közérdek? cél támogatása esetére. 

A kedvezmény az adomány teljes összegére kiterjed, amennyiben az nem haladja meg az adóalap 20 százalékát.

Számos kedvezmény beruházás-ösztönzési célokat támogat. Ezek közül legjelentősebb a mikro- és kisvállalkozások adóalap-kedvezménye. Ez 30 millió forintig terjedhet az év során felmerült kedvezményezett tárgyieszköz-beruházás után.

Továbbá a jogszabály lehetőséget ad a jövőben tervezett beruházásaink céljából "adókímélő" előtartalékolásra. A fejlesztési tartalék képzésével az adózó csökkentheti adóalapját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!