hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Euromoney-dicséret a magyar bankoknak
Legjobb az OTP

2001. 07. 28.
A magyar bankrendszer általában fejlettebb, mint a közép-kelet-európai régió bankjai – állítja a Euromoney cím? gazdasági folyóirat. A szaklap legfrissebb számában közölt értékelése szerint a pénzintézeti szektoron belül a legjobb magyar bank az OTP, az első számú hitelbank a CIB, a legjobb brókerház az Erste Bank, míg az elemzők és befektetési tanácsadók toplistáját a CA IB vezeti.Érmetornyok a kasszában 

A magyar bankrendszer előrehaladott fejlődését elsősorban annak köszönheti, hogy a hazai pénzpiac már az 1980-as évek közepén megnyílt a külföldi hitelintézetek előtt. A külföldi bankok ma 68 százalékban uralják a hazai bankszektort, s ez az arány folyamatosan növekszik. Éppen ebből fakad, hogy a bankárok nem várnak jelentős átrendeződést a piacon az európai uniós csatlakozással, hiszen az érdeklődőknek már volt idejük megvetni lábukat. A mai magyar bankrendszer közel félszáz tagjával a hazai szakemberek szerint túltelített. Emiatt új hitelintézetek megjelenésére nemigen kell számítanunk, arra azonban igen, hogy a veszteséges, illetve a kis piaci részesedés? bankok kiszorulnak, a nagyok pedig további fúziókkal kívánják majd erősíteni piaci pozíciójukat. 

A Euromoney az OTP Bank dinamizmusát, átláthatóságát, illetve egészséges tőkeszerkezetét dicséri. Hazánk legnagyobb, a lakossági üzletágban (egyelőre) lekörözhetetlen hitelintézete a lap szerint nemcsak megbízható pénzügyi szolgáltató, hanem részvényei jó befektetésnek is minősülnek, hiszen a bank a szektorban a legjobb, mintegy 28 százalékos részvényhozamot (ROE) produkálta. Sikerét többek között igen kiterjedt, 455 tagból álló fiókhálózatának köszönheti. 

A mérlegfőösszeg szerinti második és harmadik legnagyobb bank a vállalati szektor legtapasztaltabbjai: a Magyar Külkereskedelmi Bank és a CIB. Mindkét bank jól gazdálkodik (ROE-juk 17 százalék körül mozog), mind a hagyományos, mind a modern összetett pénzügyekben megállják a helyüket. A Banca Commerciale Italiana tulajdonában álló CIB növekedési rátái az elmúlt években jobbak voltak az MKB-nál, a bank hitelpiaci részesedése ma közel 12 százalék. A piaci toplistán szerepelne az ABN Amro is, amely azonban súlyos üzleti vesztesége miatt kivonult a piacról, s a negyedik legnagyobb bankba, a vállalati hitelügyletek terén élenjáró K&H-ba olvadt.

Figyelemre méltó továbbá a Raiffeisenbank, melyet egyes magyar szakértők a legjobb és a legdinamikusabban fejlődő magyar banknak tartanak. A befektetési szolgáltatások körében a legjobb az osztrák CA IB. A Euromoney felhívja a figyelmet a CA IB-hoz hasonló befektetési szolgáltatók igen nehéz helyzetére, melyeknek forgalma a már több mint egy éve Csipkerózsika álmát alvó értékpapírpiacnak köszönhetően jelentősen visszaesett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!