hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cinikus dohánygyár

2001. 07. 21.
A dohányosok korai halála révén a cseh kormány több tízmillió angol fontot spórol az orvosi ellátás, a nyugdíjak és a lakásügy terén – állítja az a jelentés, amelyet a cseh dohánypiac 80 százalékát felügyelő óriáscég, a Philip Morris készíttetett és nyújtott át a közelmúltban a cseh kormánynak. A társaság PR-részlegének vezetője kifejtette: azért is adták ki a jelentést, mert a cseh kormány az EU-csatlakozáshoz kapcsolódóan a dohányipart terhelő adók jelentős mérték? megemelését, illetve a cigarettareklámok betiltását tervezi. A tanulmány, amely az iparág "hasznosságát" további meghökkentő érvekkel és tényszámokkal próbálja alátámasztani, a dohányzás ellen küzdő érdekvédő csoportok körében világszerte heves ellenreakciót váltott ki. 



A dohányosok korán halnak – jól járnak a kormányok Fotó: Reuters

A jelentés szerint a Cseh Köztársaságban 1999-ben mintegy 17-21 millió angol fontot "sikerült" megspórolni a dohányosok idő előtti elhalálozása által. "Legfőbb ténymegállapításunk az, hogy a dohányzás negatív pénzügyi hatásait (például az orvosi ellátás megnövekedett költségeit) több mint ellensúlyozzák a pozitív gazdasági következmények (mint a dohánytermékek után beszedett értéktöbbletadó és jövedéki adók)" – hangzik a Marlboro gyártóinak érvelése. A "pozitív" hatások között említésre méltónak találták továbbá azt a tényt is, hogy mivel az elhunytak többé nem vesznek igénybe közszolgáltatásokat, vagyis nem foglalnak kórházi ágyakat, és az öregek otthonában sem kell gondot viselni rájuk, további jelentős összeg? állami megtakarítások elszámolására nyílik lehetőség. Azt is kimutatták, hogy a "megspórolt" összegek tovább növekszenek, ha figyelembe veszik azt a tényt, hogy a várható életkor csökkenése miatt az idős korú betegek száma is visszaesik; az pedig köztudott, hogy az ő kezelésük az átlagosnál többe kerül. A tanulmány a "tárgyilagosság" kedvéért mindenesetre azt is hozzátette: 1999-ben a cseh kancelláriának mintegy 24 millió font bevételkieséssel kellett számolnia – körülbelül ennyit fizettek volna ugyanis személyi jövedelemadóként a korán elhalálozott szenvedélybetegek. A tanulmány megemlítette továbbá a cigaretták által okozott tűzkárokat, a dohányosok illetve a passzív dohányosok kezelésének költségeit, valamint a betegségek miatt kieső munkanapok okozta hátrányokat is.

A nagy közfelháborodást kiváltó érveket felsorakoztató tanulmány az egyik nagy-britanniai dohányzásellenes csoport szerint visszataszító és elutasítandó, hiszen – többek között – azt a látszatot kelti, mintha arra akarna rámutatni, hogyan lehet megszabadulni a sokba kerülő nyugdíjas társadalomtól. Más hasonló szervezetek is megállapították: a jelentés nem csak megalapozatlan, hanem etikátlan is, és azt sugallja, mintha az idős emberek értéktelenek lennének. A WHO egyik munkatársa pedig arra figyelmeztetett: egyetlen társadalom vagy kormány számára sem ésszer? vagy etikus azt fontolgatni, hogy a népesség korai elhalálozása milyen előnyökkel járhat. 

Bár a Philip Morris svájci központjának kommunikációs igazgatója kijelentette: mélyen sajnálják, ha a tanulmány esetleg azt sugallná, hogy a dohányosok idő előtti halála hasznot hozhat a társadalom számára, azt is hozzátette, a dohányipar ugyan ellentmondásos iparág, mindazonáltal mégiscsak egy iparág, és néha nekik is szükségük van gazdasági adatokra tevékenységük értékeléséhez. Matthew Myers, az egyik amerikai dohányzásellenes kampány igazgatója szerint azonban a tanulmány nemcsak rossz közgazdasági szemléletet tükröz, hanem mindezek mellett az emberi élet szívtelen semmibevételéről tesz tanúbizonyságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!