hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fusariumpolémia

Nem veszélyes az emberre a fusariumgomba felemelt megengedett szintje a búzában – tudtuk meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM). A tárca döntése alapján eddig a megengedett 0,5 százalékos értéket a négyszeresére, 2 százalékra emelték, így megnőtt a szabványnak megfelelő, ezért az állam által felvásárolható búza mennyisége. Ez a változtatás nagymértékűnek tűnik, viszont nem feltétlenül vonja maga után sem a malmi, sem a takarmányozási célra felhasznált búza veszélyes fertőzöttségét – mondta Bíber Károly, az FVM növényvédelmi és agrárgazdálkodási főosztályáról. Ennek oka az, hogy a fusariummal fertőzött búzában még nem biztos, hogy toxikus anyagok képződnek, ez a tárolási körülményektől is függ. Továbbá a termény tisztítása során a fertőzött szemek kihullanak, ezért az őrlemények remélhetőleg már nem tartalmaznak káros anyagokat. Egy – magát megnevezni nem kívánó – agrárszakértő szerint nem lehet olyan hozzáértő személyt találni, aki azt merné állítani, hogy a fusariumgombák által termelt toxinok az egészségre ártalmatlanok volnának, azonban ő is úgy véli, komoly méreganyag-felhalmozódástól nem kell tartanunk. A jelenség ugyanis korántsem ismeretlen a hazai gabonatermelők között. A szakértő elmondása szerint a kukorica már hosszú évek óta fusariumos, és mivel a sertéseket főként kukoricából készült táppal etetik, a toxinok okozta káros elváltozásokkal évtizedek óta hadakoznak az állattartók. (Furcsa módon a tengerire vonatkozóan nincs a búzáéhoz hasonló szabványérték.) A szakember véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy a hatalmas mennyiség? búza ne kerüljön feldolgozásra, így hát úgy tűnik, akár mérgező, akár nem, jövőre – a disznókkal együtt – meg fogjuk enni a fusariumos búzát. Szent-Miklóssy Ferenc, a minisztérium munkatársa lapunk kérdésére kifejtette, hogy a termelői körnek meg kell értenie, hogy elengedhetetlen a szabványnak megfelelő minőségben előállítani a terményt, magukon a szabványokon pedig nem lehet lazítani. Hosszú távon az jelentené a megoldást, ha az országban széles körben végeznének talajfertőtlenítést, lévén a fusarium talajlakó gomba, illetve ha preventív jelleggel erősítenék a növényvédelmet is. Mindezt tervbe is vették a minisztériumban, konkrét intézkedésre azonban eddig még nem került sor.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!