hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyfrekvenciák szárnyán
160 éve született Nikola Tesla – 2. rész

2016. 06. 03.
Nikola Tesla (1856–1943) a világ egyik legjelentősebb, szerb származású feltaláló elektromérnöke életének egyik fő epizódját előző cikkünkben már áttekintettük. Tesla az áramok harcának egyik nagy ütközetében George Westinghouse üzletemberrel és feltalálóval szövetségben legyőzte Thomas Alva Edisont, aki John Pier­pont Morgan üzletember támogatását is élvezte. A Niagara-terv során Westinghouse cége kivitelezte a váltóáramú erőművet, s ezzel megkezdődött a váltakozó áram elterjedésének diadalútja nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon, az eddig főleg világítási célokra használt egyenárammal szemben.

Westinghouse minden egyes eladott kilowattóra teljesítményért jelentős részesedést ígért Teslának, amely összeg néhány év alatt becslések szerint elérte a tizenkétmillió dollárt. Westinghouse az adósságot nem tudta kifizetni, cége majdnem csődbe ment. Tesla azonban a vállalkozó kérésére nagylelkűen lemondott a szerződésben biztosított járandóságról, és elengedte a hatalmas összeg kifizetését – ehelyett beérte 100 ezer (más források szerint 216 ezer) dollár végkielégítéssel. „Mr. Westinghouse, ön a barátom volt, és hitt bennem akkor, amikor másoknak nem volt bizalma.(…) Az a haszon, amit a többfázisú váltóáramú rendszerem fog hozni a civilizációnak, többet jelent számomra, mint a pénz, ami érte járna. Mr. Westinghouse, ön megmentheti a cégét, és továbbfejlesztheti találmányomat. Itt az ön szerződése és itt az enyém. Mindkettőt darabokra fogom tépni, és önnek nem lesz több gondja a nekem járó jutalékkal.” Együttműködésük nem szűnt meg, azonban a jogdíj elengedésével olcsóbbá, piacképesebbé vált a váltóáram.
Tesla figyelme az 1890-es évektől egy sokkal jelentősebb projekt felé, mégpedig a nagyfrekvenciás áramok tanulmányozása felé fordul. A nagyfrekvenciás áramok másképp viselkednek, mint az alacsony frekvencián működő áramkörök. Az emberi szervezetben például a bőrfelület legkülső rétegeiben áramlanak, a test belsejében így nem tesznek kárt, sőt, élettani hatásuk alapján alkalmasak gyógyításra. Tesla a téma tanulmányozása után cikket ír az elektroterápiáról, és hogy ne csak elméletekről beszéljen, közeli barátját, a kor ünnepelt íróját, Mark Twaint is nagyfrekvenciás áramok segítségével gyógyítja meg betegségéből.
Tesla értelmezésében a tűz is nagyfrekvenciás elektromos rezgések sorozata.
A nagyfrekvenciás áramok képezik az alapját az energia vezetékek nélküli továbbításának (híradástechnika, TV, rádió, távirányítás), de világításra (ívfénylámpa, fénycsövek), hevítésre és hőkezelésre (fémek kéregedzése), vagy akár atomi részecskék gyorsítására (atomkutatás) is alkalmasak. Teslának ezek a kutatásai az egész 20-21. század technológiai forradalmának alapozását jelentik.
Tesla Grand Street-i laboratóriumában (New York) kísérletezik, 1891-ben pedig bemutatja a róla elnevezett Tesla-transzformátort. A transzformátor primer és szekunder tekercse két olyan rezgőkör, amelyek egymással rezonanciában állnak. A transzformátor gyakorlati jelentősége abban áll, hogy nem csak feszültség, hanem frekvenciaátalakításra is alkalmas.

Előadói körút Európában

Tesla felfedezéseiről és gyakorlati alkalmazásukról 1892-ben előadást tart a Columbia Egyetemen, olyan nagy sikerrel, hogy hamarosan a társasági élet egyik legnépszerűbb alakjává válik. New Yorkban, a Waldorf Astoriában látja vendégül a szakmai közönségét, majd meghívja őket a laboratóriumába, ahol szikrázó áramok között sétál sértetlenül, kezében fénycsövet tart, amely világít. Újságok címlapjára kerül, Londonba, Párizsba hívják, s európai körútja során Berlinbe is ellátogat – mindenütt találkozik a kor ismert szakembereivel. Szülőföldjére is elutazik édesanyja meglátogatására, Belgrádban katonazenekarral, virágözönnel, egyházi kórussal fogadják, s a kor népszerű szerb költője maga szavalja el Tesla tiszteletére írt versét. Édesanyja meghal, s a temetés után Tesla önvizsgálatot tart, átgondolja az életét, és eldönti, hogy amint lehet, a tudományos kutatásai érdekében visszavonul a társasági élettől. Édesanyja intelmeivel azonosul, amely szerint „a szellemi képességek adománya Istentől való, isteni eredetű, ezért ha az elménket összpontosítjuk erre az igazságra, akkor összhangba kerülhetünk ezzel a hatalmas erővel”. Mint látjuk, számára Isten nem konkrét személy, hanem inkább csak egy erő – ennek a felfogásnak még fontos következményei lesznek életében.
Az Egyesült Államokba visszatérve vár rá még egy jelentős esemény, amely végül pontot tesz az áramok harcának végkimenetelére, s ez az esemény a chicagói Kolumbusz világkiállítás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!