hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Örök tanulságul

2014. 02. 27.
Tevan Adolf nyomdász több mint egy egy évszázaddal ezelőtt, 1903-ban Békéscsabán alapította meg a róla elnevezett nyomdát, amelyet fia, Andor emelt nemzetközi rangra. Az 1910-es évektől kezdve a Tevan-könyvek az ország első számú bibliofil kiadványai között szerepeltek, s mára a magyar kulturális örök­ség részét képezik. Életművüket a holokauszt, majd az 1949-es kommunista államosítás szinte teljesen eltörölte. Idén február végéig tekinthető meg a család történetét, képző- és iparmű­vészeti tevékenységét bemutató interaktív tárlat Szolnokon.

A kezdeményezés az egyik leszármazott, Tevan Ildikó érdeme, aki e célra alapítványt is létrehozott. A tárlat helyi szervezője pedig az a szolnoki tanárnő, Thuróczy Katalin, aki évek óta szervezi az országban is egyedülálló Emlékfutást – az egykori gettótól visszafelé a zsinagógáig.

A vándorkiállítás teljes tartalma multimédiás oktatóanyag formájában tekinthető meg: érin­tőképernyős információs pultok, hangpontok, illetve digitalizált formában lapozható korabeli könyvek várják az előzetes bejelentkezés alapján érkező iskolai csoportokat. A tárlat tablóit eredetiben megtekinthető családi fényképek, kordokumentumok, a Tevan-könyvek közel év­szá­zados példányai, valamint a Tevan művészek alkotásai, ötvöstárgyak, grafikák egészítik ki.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok is tartozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!