hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dobó Katicáék tündöklése
A Nagy Könyvről és a szavazásról

2005. 12. 27.
Ha egri lennék, rögvest gyártani kezdeném a szórólapokat, az óriásplakátokat és a különféle mütyüröket. Városom bejáratához színes, informatív táblákat tennék ezzel a felirattal: itt játszódik Magyarország kedvenc története. Vagyis, ha egri lennék, megpróbálnék hasznot húzni a Nagy Könyv végeredményéből, abból a tényből, hogy a szavazók szerint Gárdonyi Géza Egri csillagok cím? alapműve ma a number one Magyarországon. Ha MTV-s lennék, már kevesebb okom lenne a felhőtlen örömre. Elszomorítana az a tudat, hogy a döntőt a magyar lakosságnak csak mintegy két százaléka kísérte figyelemmel, helyette a Nagy Sorozatot (Barátok közt) vagy a Nagy Kopaszt (Kojaket) nézték.

A Nagy Könyv életrevaló kezdeményezésnek indult. Olvassunk remekműveket, és szavazzunk! Igen ám, de már itt kettévált a magas és a tömegkultúra: a nép ítélt, és nem a hivatalos irodalmi kánon szerint voksolt.

A top 100-as listából azután kiderült, mit is szeretünk igazán olvasni: könnyed, humoros, kalandos regényeket, többnyire. (Apropó: helyesebb lett volna a Nagy Regény elnevezés, hiszen például sem a Biblia, sem a verseskötetek nem vehettek részt a küzdelemben.)

A tízes lista megszületésekor már sejteni lehetett, hogy a gyermekkor megszépítő messzesége diadalt fog ülni a kortárs nyomorúság felett. Ifjúsági regények, utópia, fantasy-alapm? sorakozott fel egymás mellé, na meg egy régebbi keletű, korszakalkotó mű, a Száz év magány.

Ezután jöttek a celebrityk, hogy jelenlétükkel, szavaikkal kampányoljanak az adott m? mellett.

Itt kezdődtek a bakik.

A rendezők – és sztársaik – nem pontosan értették, mit is jelent a feladat: olyan regényeknek kellett kisfilmeket készíteni, amelyek megfilmesített változatai maguk is fogalmak; így elég vegyes lett a végeredmény. 

A legtöbb film tényleg sztorizni akart, de minek? A nagyjátékfilmek jobbak. Akadt azért olyan üdítő kivétel is, mint a Pál utcai fiúké, ahol dinamikus, ötletes megoldásokat láthattunk.

Az ellentmondás talán az lehetett, hogy betűket akartak képekkel reklámozni; holott olvasásnál a betűknek kell világot építeniük, képekké, fogalmakká összeállniuk. Éppen ezért rendezői interpretációk születtek, amelyeknél döntő volt, hogy a rendező minek látja a regényt.

A végső szavazásnál vagy diákok szavaztak, vagy a nosztalgia győzött, nem valószínű, hogy az Egri csillagok filmje fogta meg a nézőket.

A Nagy Könyv példás, előremutató kezdeményezés, ezt még a legcinikusabb posztmodern is elismerheti. Mégsem lett belőle mozgalom. Ez idő tájt nem az olvasás az első számú szórakozási forma, hanem a képek: a www, a könnyen emészthető tévéműsorok. A minisztérium pénze – sajtóértesülések szerint több száz millió forint – néhány műsorra volt elég. A jelenkori, értékes könyvek, netán alkotók támogatására nem futotta belőle. A könyvek szeretete, főleg becsülete, még nem tudni, mennyivel nőtt.

Az Egri csillagok elsősége pedig azt mutatja, hogy Hunniában – ahogy lenni szokott – megállt az idő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!