hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csak a húszéveseké a világ
16 évesen írt történelmet a tornászlány

2012. 09. 14.
A londoni olimpián a kínai csodatini, Ye Shiwen mellett a szintén tizenhat éves Gabrielle Douglas is sporttörténelmet írt. ő az első afroamerikai, aki olimpiai aranyat szerzett a női tornászok egyéni összetett versenyén.

Athénben és Pekingben is az Egyesült Államok szerezte meg az aranyat a női egyéni összetettben, Gabrielle részvételével a sorozat idén is töretlenül folytatódott. Emellett ő az első amerikai tornász, aki csapatban és összetettben is együtt szerzett aranyat.

Gabrielle 1995-ben született az Egyesült Államok keleti partvidékén található Virginia Beachben. Nővére, Arielle már hároméves korában felfigyelt rá, mert tökéletesen tudott cigánykereket vetni, négyévesen pedig mindezt már fél kézzel gyakorolta. amikor hatéves volt, beíratták a Gymstrada nevű sportiskolába, három év múlva (2004-ben) pedig már a Virginia Állami Bajnokság győztese lett.

A tinédzser sportoló élete korántsem volt könnyű. Pici korában Irakban harcoló édesapjáért aggódott, és azért imádkozott, hogy épségben hazaérjen. Az apa hazajövetele után azonban a szülei elváltak, s anyja egyedül nevelte - külön munkákat vállalva, hogy a lány taníttatását finanszírozni tudja. Gabby 14 éves korában elköltözött otthonától kétezer kilométerre, egy másik államba, hogy Liang Chow edző vezetése alatt építse a pályafutását, miközben egy másik családnál lakott. 2011-ben helyet szerzett magának a nemzeti válogatottban is, s a csapat a tokiói világbajnokságon aranyérmet szerzett. Családjától való távollétét azonban nehezen viselte, sokat sírt, hiszen volt olyan időszak, amikor másfél évig nem tudott hazautazni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!