hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Majd ha fagy
Mikor szereljük fel a téligumit?

2005. 11. 29.
Négytenyérnyi felület. Ez az a 200 négyzetcentiméter, melyen autónk abroncsai érintkeznek a talajjal, ennek minősége határozza meg a menetdinamikai tulajdonságokat. 

A téli gumikon található sűr? lamellák biztosítják a jó vonóerőt havon és jégen, és hozzájárulnak a stabil, kiszámítható fékezéshez. A lamellák a súly hatására szétterülnek, ezért az összepréselődött hó nem ragad bele a profilokba. Tévedés, hogy a téli abroncsokba kevesebb levegőt kell pumpálni, mivel ez gyengíti az öntisztuló képességet. A levegőnyomás inkább 0,2 barral legyen magasabb, mint az azonos méret? nyárié. Széles körben elterjedt az a nézet, hogy 7 Celsius fok alatt a lágyabb gumikeveréknek köszönhetően jobban tapadnak a téligumik. Nos, ez így nem teljesen igaz, már több független gumiteszten is bebizonyították, hogy száraz útviszonyok között nyári gumival még 0 fok körül is rövidebb a fékút. Mégis érdemes téli gumira váltani az első őszi fagyok beálltával, mivel az útviszonyok gyorsan, akár órák alatt is jelentősen megváltozhatnak. Ezt ajánlja a Gumiabroncsgyártók Magyarországi Egyesülete is, a felszerelés előtt kérdezze meg útkezelőjét, gumiszerelőjét. Lehetőleg külön lemezfelnire szereltessük a téli abroncsot, ezzel megóvjuk az utak sózására használt vegyszerektől és a láthatatlan kátyúktól a sérülékeny könny?fém felnit. Egy garnitúra téligumi 3-4 szezont is végigszolgálhat, így megtakaríthatjuk az átszerelés és a centrírozás költségeit is. Az európai jogszabályok minimum 1,6 mm mélység? futófelületet írnak elő, de már 4 mm alatti profilmélységgel is csak erős kompromisszumokkal lehet hóban autózni. Az utóbbi években az autótulajdonosok egyre nagyobb számban veszik komolyan a téligumik használatát, ennek ellenére tíz magyar autósból csak négy szerelteti fel azt. (Ausztriában ez az arány 95 százalék). Ezen vásárlók jelentős része is csak az első hó leesésekor siet a gumisműhelybe, amikor már jelentős a sorban állás, és minden drágább, mint a tél beállta előtt. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!