hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Élre törtek a fiatalok
US Open Flushing Meadows

2003. 09. 15.
A huszonegy éves tenisztehetség Andy Roddick nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot New Yorkban, a Flushing Meadows nemzetközi teniszcentrumában. A verseny első helyen kiemelt sztárja, a kilencszeres G.S.-bajnok André Agassi az elődöntőben kiesett, a döntős Ferrero diadalmaskodott felette négy játszmában. A Pete Sampras utódjaként emlegetett Andy boyról a várakozások egyelőre beigazolódni látszanak. A már korábban bődületes szerváiról ismertté vált Roddick idén sokat fejlődött technikailag és erősödött fizikailag is. Az amerikai ez évi eredményei már jelezték a készülődő sikert, az Austral Openen és Wimbledonban egyaránt elődöntős volt, és eddigi tizenegy tornagyőzelméből hatot az idén aratott. Andy Roddick egyébként Stefan Edberggel karöltve azon kevesek közé tartozik, akik a fiú és felnőtt kategóriában is nyerni tudtak a US Openen. A fiatal tehetség edzője, Brad Gilbert is boldog lehet, ő már korábban André Agassit is Grand Slam-győzelemre vezette. Andy Roddick Fotó: Reuters

Roddick az elődöntőben azzal a David Nalbandiánnal mérkőzött, aki egymás után kényszerítette térdre az idei Wimbledon két döntősét, Mark Philippoussist, majd a bajnok Roger Federert. A drámai elődöntőben, a harmadik szett végén már megpecsételődni látszott a fiatal amerikai sorsa, hiszen 2:0-ás vezetésnél a harmadik játszma rövidítésében meccslabdája volt Nalbandiánnak. Roddick óriási lélekjelenléttel a "vert" helyzetből tudta fordítani a harmadik játszmát a saját javára, és utána viszonylag könnyen besöpörte a 4. és 5. játszmát, a nem várt fejleményektől szemmel láthatóan "megzavarodott" argentinnal szemben.

A végletekig izgalmas elődöntő után a döntő már nem okozott különösebb nehézséget Roddicknak. A Roland Garros idei bajnokát három sima szettben 6:3, 7:6, 6:3 arányban győzte le. A spanyol Juan Carlos Ferrero, aki ugyancsak idén ünnepelhette első G.S.-sikerét, szemmel láthatóan nem találta ellenszerét Roddick játékának. Az amerikai összesen 23 fogadhatatlan ászt, és még több ászérték? adogatást küldött a spanyol térfelére. Roddick első szervából nyert pontjainak aránya 89 százalék volt, ami G.S.-döntőben igazán kiváló teljesítménynek számít.

Ferrero a második hely mellett azzal vigasztalhatta magát, hogy a hagyományos világranglistán átvette a vezetést Agassitől, Roddick pedig az idei ATP-raceben állt az első helyre. A világranglista-helyezések mellett a 2003-as Grand Slam-eredményekből egyértelművé vált, hogy a fiatal teniszgeneráció immár végérvényesen átvette a stafétabotot a veteránoktól. Amíg az év elején Ausztráliában még Agassi diadalmaskodott, azt követően azonban sorozatban a fiatalok vitték el a pálmát, s ez várhatón az év végi ATP-világbajnokságon sem lesz másképp. A hölgyeknél a Williams lányok kényszer? távolléte következtében nyitottá vált a mezőny. A női döntőt végül csakúgy, mint Párizsban a két belga hölgy, a ranglistavezető Kim Clajsters és Justin Hennin játszották. Az eredmény pedig, csakúgy, mint a Roland Garroson, Henin javára dőlt el, így a fiatal belga rövid időn belül élete második G.S.-győzelmét ünnepelhette New Yorkban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!