hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a regisztrációs díj
Fizessenek a gazdagok?

2003. 09. 01.
A kádári éra fénykorában luxustermék volt a személygépkocsi, amely a többség számára elérhetetlen álom volt. A jómód megtestesítője volt egy 1500-as Zsiguli, de még a Trabantokban és Zsaporozsecekben zötykölődők is átlag feletti állampolgároknak érezhették magukat. 



Most már nem madárnak, hanem fejőstehénnek nézik az autóst!

Azóta sokat változott a világ, az autók erősebbek és takarékosabbak lettek, a pénzügyminiszterek pedig okosabbak. Rájöttek ugyanis egy matematikai képletre, mely szerint az "autós = fejőstehén". Először adóforintjainkból felépítették az M7-es autósztrádát, és amit egyszer már kifizettünk, azért most nem röstellnek pályadíjat kérni. Ide tartozik még a benzin hetven százalékos adótartalma is, melyben a fogyasztási adóra is áfát vetnek ki. Ezek szerint lehet törvényesen adót adóztatni? Már említést sem teszek a súlyadó és a kötelező biztosítás 2004-es várható emeléséről, hisz a "négykerek? fejőstehén" tudja, hogy adóforintjait az autózás infrastruktúrájának fejlesztésére fordítják. Nemrég egy jeles autós újságíró kollegám az új Renault Scenic tesztelésekor a következőket írta le: "A magyar útviszonyok miatt a legfontosabb viselkedést az úthibaelnyelési képességet nem tudtuk tesztelni: a négyszáz kilométeres svédországi próba alatt nem találtunk hibás útburkolatot." Hoppá, így is lehet autózni? Lehet, hogy adóforintjainkat nem a közlekedésbe forgatják vissza, hanem a költségvetési lyukakat tömködik vele? Hisz jóformán negyven méterenként kátyúk és hozzá nem értő módon javított úthibák rongálják autóinkat és fogsorainkat, idegeinket pedig a végeláthatatlan budapesti dugók. A szintbeli kereszteződéseket már az ősember is ismerte, ideje lenne már néhány felüljárót építeni. El kéne fogadni azt a gondolatot, hogy az autózás felgyorsult életünk nélkülözhetetlen velejárója, nem pedig luxus. Megszavaztuk Európai Gazdasági Közösségi tagságunkat, többek között remélve azt is, hogy a határok eltörlésével könnyebb lesz korszer? gépkocsikat vásárolni. Az unió alapszabályai közé tartozik az áruk szabad áramlásának a megvalósítása. Vagyis meg kell szüntetni az autó típusától függően 10-20 százalékos fogyasztási adót. Mintha a fogát húznák pénzügyi kormányzatunknak, ezért gyorsan kitaláltak egy új adónemet, melyet elneveztek regisztrációs díjnak. Ennek mértéke várhatóan azonos lesz a jelenleg alkalmazott fogyasztási adóval. Hagy idézzem az utánozhatatlan Hofi Gézát: "Drága szíveim", mi lenne veletek, ha mi autósok két hétig nem tankolnánk? Hisz mindannyian tudjuk, hogy a költségvetés bevételi oldalának minden ötödik forintja az olajiparral kapcsolatos!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!