hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy valóságos értelmiségi

2003. 10. 06.
Október 4-én lenne hetvenéves egy nagy hatású, de a szélesebb közvélemény előtt ismeretlenebb "mindenes" értelmiségi, Sükösd Mihály. Az ismeretlenebb szó természetesen nem a humánértelmiséget jelenti. A pápai református kollégium és a fasori evangélikus gimnázium egykori növendékének, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-könyvtár és filozófia-angol szakos hallgatójának neve egyaránt tekintéllyel bír mind a szociológusok, mind a közgazdászok jelentékeny csoportja előtt. Az 1933-ban született író, szerkesztő regényeket, elbeszéléseket, de szociográfiákat is írt: a beatnemzedékről, az "Üvöltés" generációjáról, és nagy alapossággal vizsgálta meg a hippi- és punkmozgalmat. Mégis, mindezek dacára mint szerkesztő vált híressé, egy nemzedéki, szinte különutas folyóirat megkerülhetetlen alakjává. Ez a lap a Valóság volt.

Az 1956-os forradalom eltiprása után az új hatalom lapalapításokkal is igyekezett pacifikálni a társadalmat, különösen annak értelmiségi részét. Így született meg például a Nagyvilág, 1957-ben az Élet és Irodalom, és ezért jött létre egy évvel később a Valóság is. 

Az MSZMP, amely kifelé, az egyhangúsított szellemi élet szócsövein keresztül egységes konglomerátumnak mutatta magát, valójában egymással versengő irányzatok együttese volt. Az úgynevezett liberálisabb nemzedékhez tartozott az 1968-as új gazdasági mechanizmus atyja, a közgazdász Nyers Rezső, de a megengedőbb politika híveként trónolt a művelődéspolitika csúcsán Aczél György is. A Valóság indulásában nem elhanyagolható szerep jutott a hruscsovi nyitásnak: a Kádár-rendszer kirakatújságaként már akkor írt a freudizmusról, az egzisztencializmusról, a modern közgazdasági elméletekről, amikor azok még tabuknak számítottak.

A Valóságot éppen emiatt kezdettől fogva a dogmatizmustól történő gyakorlati elhatárolódás jellemezte. Hiába létezett pártdelegált a lap mellett, a szerkesztők a kor legizgalmasabb kérdéseit firtató, igényes elemzéseket igyekeztek közölni. Új szellemben nyilvánult meg a lap, szinte a rendszer kereteit feszegetve, de a tudományosság bástyái mögül szólt társadalmi-gazdasági kérdésekről.

A valóságban ez azt jelentette, hogy a folyóirat minden egyes száma beszédtémává lett. Hivatkozási alappá. Eseményszámba ment a megjelenése. Különösen a Szemle rovat váltott ki hihetetlen izgalmat, mert sűrűn és előszeretettel idézett angol, amerikai, és más, imperialista szakújságok cikkeiből, és ebben volt valami lázadásszagú az íróknak, olvasóknak egyaránt.

1964-től 1994-ig Sükösd Mihály volt az egyik szerkesztője. A TIT adta ki a Valóságot, és olyan nevek fémjelezték, mint Ágh Attiláé, Sanders Iváné, Radnóti Sándoré vagy Ferge Zsuzsáé.

Sükösd Mihályt az Antall-kormány nyugdíjazta, hogy a Valóság immáron konzervatívabb irányok felé tolódjon el. Sükösd emellett rendszeresen publikált a 168 Órában, a Népszabadságban, a Mozgó Világban. Politikai, irodalmi témákról egyaránt.

Az 1982-ben József Attila-díjat kapott, termékeny és nagy hatású értelmiségi 2000-ben hunyt el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!