Pulpitusba rejtett kamerák: sokkoló jelentés a kínai keresztények helyzetéről
A megfigyelési módszereket a filmekből ismert Skynet-hez hasonlítják
Pulpitusba rejtett kamerák: sokkoló jelentés a kínai keresztények helyzetéről

Fotó: Shutterstock

2020. 05. 08.
Elítélte az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága (USCIRF) az április 28-i éves jelentésében a kínai kormányt, mert az a csúcstechnológia segítségével megfigyelés alá helyezte a keresztény közösségeket.
 
Rossz példa a többi nemzet számára
 
Kínát a „különös aggodalomra okot adó” országok közé sorolta a bizottság, melynek jelentése rámutatott arra, hogy az elmúlt évtizedben felfutó Skynet-szerű megfigyelési hálózatnak köszönhetően, egyre többször sértik meg az emberek vallásszabadsághoz való jogát.
 
A Hetek korábbi lapszámában interjúztunk egy kínai evangélistával, aki részletesen is beszélt a helyi keresztény közösségek helyzetéről. A teljes cikket ezen a linken lehet elérni.
 
A bizottság elnöke, Jonnie Moore szerint „nem kérdés, hogy Kína az emberi jogok és a vallásszabadság elsőszámú megsértője a világon. Nem hasonlítható a világ bármely más országához nemcsak megbocsáthatatlan gyakorlata miatt, hanem azért is, mert más országok hasonló fellépéseit is segíti... azok a nemzetek, akik figyelmen kívül hagyják Kína gyakorlatát, végül engedelmeskednek neki.”
 
Kamera a pulpitusba rejtve
 
A felügyeleti szerv „példátlan mennyiségű adatot” gyűjtött a kormányok által elnyomott közösségekről. A kínai kormány a gyülekezetekbe, sőt még a pulpitusokba is megfigyelő kamerákat szereltetett.
 
A hálózaton alkalmazott fejlett arcfelismerő rendszerről úgy gondolják, hogy képes megkülönböztetni a különböző etnikai csoportok arcát az ujgurok, tibetiek és más kisebbségek kiszűrése céljából. A kínai állampolgároktól a kötelező orvosi vizsgálat során vett DNS-minták adatait a rasszok profilozásához is felhasználják. A hatóságok a vallási közösségek tagjainak ujjlenyomatait, hanganyagait és egyéb biometrikus adatait is rögzítették, azok beleegyezése nélkül.
 
A Hetek korábbi lapszámában részletesen írtunk arról is, hogy Kínában miként folyik állami szintű szervkereskedelem, melynek többségében helyi kisebbségek, köztük kínai keresztények az áldozatai. A teljes cikk ezen a linken olvasható el.
 
Tavaly óta radikálisan megnőtt a keresztény közösségek és egyházi vezetők elleni erőszakos fellépések száma. Több száz nem bejelentett „házicsoportot” bezártak, több ezer keresztényt és egyházi vezetőt letartóztattak és fogva tartanak, mert azok megtagadták az állami egyházhoz való csatlakozást. Magas értékű pénzjutalmakban részesítik azokat, akik információkat szivárogtatnak a házicsoportokról, különösen akkor számíthatnak magas jutalomra, ha külföldi prédikátorról adnak jelentést.
 
A Hetek korábban interjút készített Nina Shea-val, a Trump közeli Hudson Institute Vallásszabadság Központjának vezetőjével. A kínai kereszténység helyzetére is kitérő írásunkat az alábbi linken olvashatják el.
 
A három államilag elismert gyülekezet intézményeiből eltávolították a kereszteket, a bibliai képeket és idézeteket egy 2018-as rendelet alapján. Sőt a rendelet kimondja, hogy ezeknek a helyére a kínai zászlót, Xi Jinping elnök portjéját és kommunista idézeteket kell kitenniük.
 
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!