hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Második Róma
Washington isten, birodalomépítés és a civil vallás

2019. 07. 25.
Az Egyesült Államok fővárosa, egyszersmind a világ politikai csomópontja nem csupán a puritán kereszténység értékeire épült. Alapkövei és városrendezése a szabadkőművesek kézjegyeit viselik, akik máig gyökeresen meghatározzák, mi történik a modern világ Bábelében.

 

A második Róma elnevezés nem csupán Thomas Moore ír költő írói fantáziájának terméke, hanem tényleg Rómának nevezték azt az akkor még marylandi földet, amelyre később a főváros jelentős része épült. A mellette csörgedező kis folyót pedig egy időre találóan Tiberisre keresztelték. Az 1663-as földtulajdonosi dokumentumok szerint a birtok, amelyre később a Capitolium épült, Francis Pope-hoz tartozott. Az, hogy e név megegyezik az első, amerikai kontinensről származó római pápa felvett nevével, persze említésre érdemtelen összeesküvés-elméletek sorát indította el, ám a városépítők eredeti szándékait a római szellemiség átvétele jól jellemzi.

A főváros helyszínének kiválasztását Washington elnök a szabadkőművesekkel szoros kapcsolatban álló jezsuita rend egyik tagjára, Daniel Carrollra bízta, akinek testvére – John –, az első amerikai katolikus püspök alapította a neves Georgetown Egyetemet a város nyugati részében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!