hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig tűri a kormány a Hamasz agresszióját?
Utolsó cseppek a pohárban

2019. 05. 09.
Újabb határvonalat lépett át a gázai konfliktus azzal, hogy öt év után ismét civil áldozatokat szedtek a Hamasz terroristái által kilőtt rakéták. Az izraeli társadalmat – a több mint 700 lövedék után – megosztja a kormány stratégiája, amely minden áron elkerülné a háborút. Helyszíni tudósítás.

„Remélem, most végre eltalálják Tel Avivot” – ezzel a kijelentéssel fogadott egy izraeli taxis szombat este, miután beültem az autójába. Egész nap hullottak a rakéták az ország déli vidékén, azonban északon ebből szinte semmit sem lehetett érezni a híradásokon kívül. A taxisom szerint, ha végre a „bulizó tel-aviviakat” találják el, a kormány kénytelen lenne „rendesen odacsapni a Hamasznak”. Mi lenne a megoldás? – kérdeztem az izraeli férfit, mire a válasz az volt: „eltörölni a terroristákat a föld színéről”.

Izraelben sokan érzik úgy, hogy a kormány nem tesz eleget a déli lakosok védelmében. Hiába hajtottak végre több mint háromszáz légicsapást a Gázai övezet ellen, és likvidáltak egy magas rangú Hamasz-vezetőt, a déliek úgy érzik, élőpajzsként használják őket. Sőt, már az izraeli hadsereg sem ért egyet a kormány stratégiájával. Ők attól félnek, hogy a Hamasz által nyomorban tartott gázaiak frusztrációja hamarosan újabb háborút szül. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezetése ezért a kemény fellépés mellett kampányol, és a héten már nyíltan kritizálta a védelmi kabinetet. A kormány azonban balanszírozni kénytelen, ezen a héten az ország legfontosabb ünnepeit ülik, jövő héten pedig itt tartják Európa legnagyobb nemzetközi buliját, miközben az új kormány még fel sem állt. Háborút kockáztatni felelőtlenség lenne, de a kérdés: öt év viszonylagos nyugalom után meddig lehet fenntartani a status quót?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!