hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háborús helyzet a Perzsa-öbölben
Mélyponton Irán és Amerika kapcsolata

2019. 07. 24.
A ’79-es forradalom óta a Nyugat igen kemény árat fizetett az iráni mullahok uszításának, felforgató tevékenységének, és terrorizmust támogató lépéseiért. Trump keményen igyekszik ellenállni a hegemón perzsa törekvéseknek.

Pár hete az amerikai ellenzék szerint héjapolitikát valló John Bolton, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Twitteren kijelentette, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság képtelen saját polgárainak jogait biztosítani. Holott, bár az iráni rezsim offenzív retorikája önmagáért beszél, és nem árul zsákbamacskát például a „Kis Sátán”, azaz Izrael, és a „Nagy Sátán”, azaz Amerika tekintetében, a lakosság körében a Nyugat- vagy Izrael-gyűlölet a Rágalmazásellenes Liga kutatása szerint közel sem ér el olyan mértéket, mint a szomszédos országokban. Konzervatív amerikai híroldalak ezért az iráni társadalom nyugati támogatására szólítanak fel, nyilván nem csupán önzetlen célokból: a rezsim megdöntése elkerülhetővé tenné azt, ami az elmúlt hetek eseményei miatt nagyon is elkerülhetetlennek tűnik.

Obama után a vízözön?

Josh Hammer, a jobboldali The Daily Wire szerkesztője lapunknak elmondta, hogy a mostani feszültség (ha nem akarunk túl mély történelmi gyökerekig visszamenni), oda vezethető vissza, hogy Obama elnök 2009-ben ignorálta az iráni Zöld Mozgalom tiltakozáshullámát (egyesek szerint forradalmát), és „Neville Chamberlaint megszégyenítő módon kapitulált a fundamentalista dzsihád rémelitnek”. Ennek konkrét megnyilvánulása volt a 2015-ös Közös Átfogó Cselekvési Terv (Joint Comprehensive Plan of Action), vagyis a nukleáris alku.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!