hetilap

Hetek hetilap vásárlás
1979: a radikalizálódás éve
A fundamentalista politikai iszlám 40 éve

2019. 05. 02.
Tíz évvel a hidegháború vége előtt a Közel-Keleten már lezajlott egy iszlamista rendszerváltás. Egy bonyolult, egymással szorosan összefüggő eseménysorozat, ami gyökeresen változtatta meg mind a térséget, mind a globális politikát.

 

Akik az elmúlt 10-20 év távlatából vizsgálják a Közel-Kelet eseményeit, hajlamosak a történelemkönyvekbe száműzni 1979 rejtélyét. Pedig a térség valláspolitikai térképének átrendeződése 40 évvel később is érezteti hatását.

Az ominózus év februárjában bukott meg az Amerika-barát iráni Reza Pahlavi sah rendszere, és Khomeini ajatollah hazatértével megalakult a világ legerősebb iszlám köztársasága; a nyugatias trendeket egyszeriben felszámolták az országban. A ’60-as évek óta alakuló iszlamizmus a felszínre tört. Nem elég, hogy az alapjaiban nyugatellenes és anticionista

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!