hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elnököt játszott, elnök lett
Óriási problémákat örököl az újonc ukrán államfő

2019. 04. 25.
Valóságos protest­szava­zás lett az ukrán elnök­válasz­tásból. A be nem tartott ígéreteket megelégelve a nép most volodimir zelenszkijt ültette a hatalomba, egy humoristát, aki korábban pont elnököt játszott egy TV-műsorban.

Az „ifjú titán” az 1991-es függetlensége óta Ukrajnát uraló politikai elit berkein kívülről érkezett, és hatalmas győzelme igazán meghökkentő jelenség nemzetközi porondon is. Bár Amerikában volt már példa, hogy államférfiak korábban a szórakoztatóiparban keresték kenyerüket (pl. Ronald Reagan és részben Donald Trump is), Európában ez nem szokványos. A helyzetet még pikánsabbá teszi, hogy Volodimir Zelenszkij három évadon át egy olyan népszerű ukrán televíziós műsorban szerepelt (A nép szolgája), amelynek ő maga játszotta a tanár foglalkozású főszereplőjét, aki a semmiből kerül az elnöki székbe. A sorozat utolsó epizódját idén márciusban sugározták; pár napra rá az internetes kommentek özönétől felbuzdulva a színész a való életben is hasonló utat járt be.

Míg ma az ukrán szavazók többsége még a 41 éves Zelenszkij győzelmi mámorán osztozik, hamarosan muszáj lesz szembenézni a kiábrándító realitással. Ukrajna nemcsak Európa egyik legszegényebb országa, de egyúttal állandó viszályban áll Oroszországgal is. Az ország öt évvel ezelőtt a megbuktatott Janukovics-kormányzat és a Kreml agresszív beavatkozása nyomán még politikai, katonai és gazdasági összeomlás szélén állt. A most leköszönő Petro Porosenko minden komoly reformtörekvése ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az elmúlt években, hisz Ukrajna továbbra is távol áll az EU-tagságtól, és a korrupció burjánzását sem sikerült megfékezni. Sokak szerint erre Zelenszkij sem lesz képes. Az örökség, amibe lép, mindenesetre csöppet sem egyszerű.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!