hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump ajándéka Jeruzsálemnek
Már májusban megnyílik az új nagykövetség

2018. 03. 01.
Úgy tűnik, Donald Trump minden hónapban szolgál meglepetéssel Jeruzsálem kapcsán. Az elnök decemberben bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezi a nagykövetséget is Tel-Avivból, ám ez utóbbi lépésre semmilyen konkrét időpontot nem mondott. Külügyminisztere, Rex Tillerson még tovább hűtötte a várakozásokat, amikor közölte, hogy az átköltöztetés hosszú folyamat lesz, legoptimistább esetben is három évet vehet igénybe.

Január közepén Trump alelnöke, Mike Pence azonban már arról beszélt az izraeli parlamentben, hogy az új követség 2019 vége előtt megnyílhat. Izraelben már ennek is örültek, de Trumpnak sikerült még egy meglepetést okoznia az ügyben, amikor a Fehér Ház közölte: 2018 májusában nagykövetségi szintre emelik az eddigi jeruzsálemi amerikai konzulátust, és David Friedman nagykövet is átköltözik az izraeli fővárosba. A logisztika első lépésként szerény lesz, mindössze a táblát cserélik ki az épületen és Friedman, valamint egy-két közvetlen munkatársa kapnak néhány irodát a jelenlegi konzulátuson.

Ezt követően kibővítik az épületet, de a végleges megoldást az jelenti majd, amikor egy teljesen új amerikai nagykövetséget építenek Jeruzsálemben. A végleges nagykövetségi épület a tervek szerint legalább 500 millió dollárba kerül, de elképzelhető, hogy az amerikai adófizetőknek mégsem kerül majd egy centjébe sem. Trump ugyanis részben magánszemélyek – elsősorban az őt támogató amerikai zsidó közösséghez és evangéliumi keresztényekhez tartozó milliárdosok – felajánlásaiból tervezi finanszírozni a projektet. Nem tudni, a költségek mekkora része gyűlne így össze, minden­esetre egy konkrét felajánló már van, a republikánus párti milliárdos, Sheldon Adelson személyében. A kaszinó- és médiatulajdonos Adelson bejelentette, hogy egymaga kiegészíti a más donoroktól befolyt összeget, hogy az teljesen fedezze az új nagykövetség felépítését. Az amerikai kormány szakemberei jelenleg azt vizsgálják, hogyan fogadhatnak el középület céljára magánadományokat, de a Washington Post elemzése szerint valószínűleg nem lesz jogi akadálya a támogatásnak.

Benjamin Netanjahu lelkesen fogadta a hírt, amit „Függetlenség Nap-i ajándéknak” nevezett, nem alaptalanul, hiszen Izrael pont idén májusban ünnepli modern kori fennállásának 70. évfordulóját. Az izraeli miniszterelnök bejelentette, személyesen utazik Washing­tonba megköszönni Donald Trumpnak a gesztust, és egyben meg is hívta az elnököt, hogy személyesen nyissa meg Jeruzsálemben az új nagykövetséget, hogy ezzel „még fényesebbé tegye a nemzeti ünnepet”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!