hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bermudán mégis eltörlik a melegházasságot
Van visszaút

2018. 02. 22.
Miközben az európai országokban sorra legalizálják az azonos neműek házasságát, az Egyesült Királyság egyik tengerentúli területén a kormány most visszakozott. Döntésük példaértékű lehet más nemzetek számára is.

A nemzetközi közvélemény mélységes felháborodása övezte John Rankin kormányzó azon döntését, amellyel törvénybe foglalta a melegházasság intézményének leépítését. Annak ellenére tette ezt, hogy a helyi Legfelsőbb Bíróság tavaly még jogszerűnek ítélte a homoszexuálisok házasodását. Ezzel az Egyesült Királyság tengerentúli területének számító térség lett az első, ami az azonos neműek házasságának legalizálása után visszatért a hagyományos – „egy férfi és egy nő” – alapú házassághoz. Walton Brown belügy­miniszter hangsúlyozta: továbbra is a házassággal teljes mértékben egyenlő jogokkal rendelkeznek az élettársi kapcsolatba lépő azonos nemű párok, csupán a házasság elnevezés jogát vették el tőlük. Azon homoszexuális párok házasságát viszont továbbra is elismerik, akik abban a rövid intervallumban keltek egybe, ameddig erre jogilag lehetőségük volt (2017 májusától mostanáig, ami alig fél tucat párt érint).

Meg kell jegyezni, a melegházasság bevezetése Bermudán a nép akarata ellenére történt: egy 2016-os népszavazás alapján a lakosság többsége ellenezte ezt az intézményt, sőt még a bejegyzett élettársi kapcsolatot is. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szavazás akkor nem érte el az 50 százalékos részvételi arányt.) A politikai vezetés (ha utólagosan is, de) megadta magát a népakaratnak. Brown szerint a fordulatnak, illetve az élettársi kapcsolat megtartásának oka az, hogy „tisztességes egyensúlyt hozzanak létre két egymással összeférhetetlen csoport között”.

Háborgó LMBTQ-csoportok

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!