hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feszült várakozás a Föld köldökén
69 éves lett az „Ősújország”, Izrael

2017. 05. 04.
A heti rendszerességgel elkövetett véres merényletek és a futószalagon gyártott Izrael-ellenes nemzetközi határozatok után ismét Izraelre figyel a világ, miután Donald Trump bejelentette: első hivatalos külföldi útja a Szentföldre vezet. Helyszíni riport Jeruzsálemből.

A holokauszt-emléknappal, a jom hásoával vette kezdetét az az ünnepségsorozat, amelynek záróakkordjaként születésének 69. évfordulóját ünnepli Izrael állama. Ezen a napon megemlékeznek a soá hatmillió zsidó áldozatáról és az elesett ellen­állókról. A sziréna hangjára az országban egy percre minden leáll: a járművek az utakon, az emberek a járdákon, és mozdulatlanul, lehajtott fejjel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt.

A holokauszt-emléknapot követő hetedik nap a jom házikáron, vagyis az elesett katonák és a terrorizmus áldozatainak emléknapja. Ez a megemlékezés rendkívül érzékenyen érinti az egész országot, mivel a hadkötelezettség miatt szinte minden izraeli személyesen is érintett. A legtöbb embernek van olyan barátja vagy családtagja, akit az egymást folytonosan követő konfliktusokban veszített el, nem ritkán 18-20 évesen. Ezen a napon az érintettek ellátogatnak Jeruzsálemben a Herzl-hegyi temetőbe, és tiszteletüket teszik az áldozatok sírjainál. Idén 23 544 elesett katonáról emlékezett meg 9157 gyászoló szülő, 4881 özvegy és 1843 harminc év alatti árva.

Emlékesteket is tartanak, ahol fiatal és idős katonák beszélnek tapasztalataikról, veszteségeikről és azokról az elvesztett barátokról, akiknek emléke minden nap elkíséri őket. Az emlékezők fontosnak tartják a kívülállók számára is világossá tenni, hogy az elhunyt katonák népük békéjéért és biztonságáért áldozták életüket. Izrael soha nem volt az öncélú agresszió híve, csupán az őt érő terrortámadásokra igyekezett hatékonyan válaszolni, polgárai védelmében – hangsúlyozzák. Az emléknap során először a sziréna hangjára egyperces, majd másnap kétperces megállással és főhajtással adóznak Izrael hőseinek és a terror áldozatainak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!