hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terror a plázában

2013. 09. 26.
Négynapos ostrom után sikerült kifüstölniük a kenyai hatóságoknak a Westgate bevásárlóközpont ellen támadást intéző terroristákat Nairobiban – állítja az afrikai ország elnöke. Beszámolók szerint a fegyveresek egyértelműen a nem muszlimokkal akartak végezni: áldozataikat azzal próbálták „szűrni”, hogy idézniük kellett a Koránból, vagy meg kellett mondaniuk Mohamed próféta anyjának a nevét.

Egy szokásos zsúfolt szombatnak indult szeptember 21-e Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpontban: az emberek ettek, ittak, vásároltak, és családi programokon vettek részt; éppen gyerekeknek tartottak főzőversenyt. A hétvégi kikapcsolódásból azonban nem sokkal dél előtt hirtelen rémálom lett, amikor fegyveresek rohamozták meg a plázát. A terroristák többfelől érkeztek, és gránátokkal támadtak, valamint lőni kezdték a menekülni próbáló embereket. Beszámolók szerint egyértelmű volt, hogy kikre „vadásztak”: azok sértetlenül ki tudtak jutni a plázából, akik bebizonyították, hogy muszlimok, a többieket viszont mészárolni kezdték, amiért „kafirok”, vagyis nem muszlimok.

Saadia Ahmed, egy helyi rádió bemondója elmondta: először három robbanást hallottak az épületen kívül, majd hirtelen lövések dördültek, mire az emberek fedezéket próbáltak keresni. Ahmed szerint sokakat akkor lőttek meg, amikor menekülni próbáltak, azokat viszont elengedték, akik tudtak arabul. Egy kollegája például azt állította, hogy muszlim, és mondott valamit arabul, mire szabadon távozhatott. Mások arról számoltak be, hogy férfiakat, nőket, gyerekeket sorba állítottak, majd lelőtték őket, ha nem tudták megmondani Mohamed próféta anyjának nevét, vagy nem tudtak idézni a Koránból. A kialakult helyzetet többen a háborúhoz hasonlították, és aki tudott, menekült: boltokban, bankpultok vagy autók alatt, raktárakban, dobozokban próbáltak elrejtőzni.

A kenyai hatóságok beszámolók szerint elég lassan értek ki a helyszínre, majd négynapos ostrom kezdődött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!