hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pénzügyi vihar a Vatikánban

2013. 07. 04.
Néhány nap leforgása alatt jelentős emberveszteséget könyvelhetett el a Szentszék pénzügyi rendszere. A Vatikán bankjának (IOR) igazgatója és annak helyettese is lemondott azt követően, hogy az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) tagjaként tevékenykedő Nunzio Scarano püspököt (képünkön) letartóztatták korrupció és csalás vádjával.

A kiszivárgó újabb információk maffiafilmekbe illő részletekkel tarkítják a Scarano-ügyet: az ex-bankár püspök mellett az ügyben főszerepet vállalt egy exügynök csendőr, egy pettyes előéletű bróker és három multimilliomos unokatestvér, akik hajóflotta tulajdonosként (is) gyarapították az olasz adóhatóság vigyázó szemei elől eltüntetni kívánt vagyonukat. Feltételezhetően ebben segédkezett a dél-olasz származású Scarano, bár ő tagadja a pénzmosás vádját (lásd keretes írásunkat). A 61 éves püspök felszentelése előtt bankárként tevékenykedett, a botrány kitöréséig pedig az Apsa felügyelőbizottságának tagja volt.

Az IOR vatikáni bank után a pápai állam legfőbb pénzügyi intézménye az Apostoli Szék Vagyonkezelősége, az Apsa felel az egyházi ingatlanvagyon ellenőrzéséért és kezeléséért. Három nappal azután, hogy a korrupcióval és csalással gyanúsított Nunzio Scarano püspököt letartóztatták, s a brókert, illetve a volt titkosszolgálati személyt is őrizetbe vették a Vatikánban, az IOR igazgatói benyújtották lemondásukat.

A vatikáni bank éléről lemondott igazgató, Paolo Cipriani és helyettese, Massimo Tulli döntésüket azzal indokolták, hogy ez „szolgálja a banki intézmény és a Szentszék legfőbb érdekeit”. Az IOR új elnöke, Ernst von Freyberg a bank két legfőbb tisztségviselőjének távozására reagálva munkájukat megköszönte, majd bejelentést tett, miszerint az IOR a bankvezetőséggel karöltve 2010 óta „keményen dolgozik a rendszer fejlesztésén, hogy a pénzmosással szembeni nemzetközi szabványoknak is megfeleljen”. A bankelnök hozzátette: „Jóllehet hálásak vagyunk mindazért, amit sikerült elérnünk, mára az is kiderült, hogy új vezetésre van szükségünk, hogy az átalakítási folyamat tempóját tovább növeljük.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!