hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tej, méz, földgáz
Gazdasági fellendülés alakíthatja át a Közel-Keletet

2013. 06. 27.
„Izrael hamarosan maga választhatja meg a térségben a barátait” – ezt a meglepő kijelentést az elmúlt napokban többször is hallhattuk Jeruzsálemben azon a nemzetközi konferencián, amelyet a most 90 éves államelnök, Simon Peresz tiszteletére tartottak. Az optimizmus nemcsak az „örök álmodozónak” tartott veterán izraeli politikusnak szólt, hanem a rendezvény egészét jellemezte, Bill Clinton felszólalásától kezdve a világ vezető gazdasági és pénzügyi szereplői részvételével tartott kerekasztal-beszélgetésekig. A „közel-keleti Davos”-ként is jellemzett rendezvényen Magyarországot hivatalos formában a Mazsihisz részéről Frölich Róbert főrabbi és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató, valamint a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor képviselte, aki a konferencia keretében tárgyalásokat folytatott több nemzetközi zsidó szervezet vezetőivel is.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszédében gazdasági okokkal magyarázta azt, hogy az „arab tavasz” zűrzavara és a véres szíriai polgárháború által feldúlt Közel-Keleten mégis vannak biztató jelek, amelyek egy új korszak kezdetét jelenthetik.

„Izrael az egyik legoptimistább nemzet a világon. Itt az emberek 75 százaléka azt várja, hogy a jövő jobb lesz, mint ma, miközben a New York-ban élők 75 százaléka szerint a mai helyzet jobb, mint ami holnap lesz” – állította Natan Saranszki. A világhírű emberi jogi aktivista jelenleg a nemzetközi bevándorlást irányító szervezet, a Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöke, akit Izraelben sokan a jövőre leköszönő Simon Peresz államelnök lehetséges utódjának tartanak. Saranszki beszédében elismerte, hogy eddig a Párizsból vagy New Yorkból érkező alijázóknak komoly gazdasági és életszínvonalbeli áldozatot kellett hozniuk azért, ha Izraelben akartak letelepedni. Most azonban „aki Párizsból alijázik, bízhat abban, hogy a gyerekei még nála is sikeresebbek lesznek, mert sok izraeli fiatal bebizonyította azt, hogy itt többet lehet elérni, mint Nyugaton” – állította Saranszki, aki idézte azt a mondást, miszerint egyre több izraeli tinédzser előbb szerzi meg első (dollár)millióját, mint megvásárolná az első öltönyét. Az elmúlt években 30 százalékkal nőtt az alijázók száma Franciaországból, 20 százalékkal Argentínából és 50 százalékkal Magyarországról – részben annak köszönhetően is, hogy ma Izraelben a legkisebb a munkanélküliség a fejlett ipari országok közül.

A rehabilitált Mózes

Benjamin Netanjahu szintén egy régi viccel illusztrálta azt, hogy miért van alapja az optimizmusnak Izraelben. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy sokáig arra a kérdésre, miszerint hogyan lehet „egy kisebb vagyonra” szert tenni Izraelben, a válasz az volt, hogy „nagyon egyszerűen, feltéve, hogy az ember előzőleg egy nagyobb vagyonnal rendelkezett”. (A konferencián a felszólalók amúgy is számos ismert zsidó viccet úgy idéztek, mint amelyek mára idejét múlták. E megjegyzések többsége Mózest rehabilitálta, akit eddig azzal hibáztattak, hogy „negyven évig bolyongott a sivatagban, mire megtalálta az egyetlen helyet a Közel-Keleten, ahol egy csepp olaj sincs”. Egy másik mondás szerint Mózes rossz navigátor volt, aki a sivatagban elnézte a térképet és Kánaánba vezette a népet Katar vagy Kuvait helyett.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!