hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyakorolják a szavazást

2012. 09. 14.
Próbaválasztást tartottak Caracasban vasárnap: az októberi választásokra készülve új, a szavazókat ujjlenyomatuk alapján felismer azonosítórendszer próbaüzeme folyt.

Gőzerővel zajlik Venezuelában a választási kampány – ez lehet az eddigi legszorosabb verseny Hugo Chávez jelenlegi elnök és ellenfele, Henrique Capriles ellenzéki jelölt között.
A választási bizottság abban reménykedik, hogy a regisztrált szavazók jelentős többsége megjelenik a voksoláson. Azonban az október 7-ére kiírt választások a tervek szerint tecnikailag az eddigitől eltérő módon zajlanak le: egy új elektronikus berendezés segítségével mérik össze Chávez és Capriles támogatottságát. Ha a tervet sikerül megvalósítani, a szavazók ujjlenyomatuk alapján igazolják magukat, mielőtt belépnének a szavazófülkébe. A rendszer ellenőrzésére vasárnap kerítettek sort. A választási hatóságok részletes beszámolót tartottak a berendezés használatáról egy caracasi iskolában. Az esemény körüli fölhajtás a szükségesnél némileg nagyobbra sikeredett: az alig néhány résztvevő biztonságának védelmére több tucat katonát vezényeltek ki. 
A gyakorlati alkalmazást a szervezők megpróbálták élvezetessé tenni: a tesztalanyoknak nem elnökjelöltek között kellett dönteniük, hanem a felsorolt olimpiai sportágak valamelyikére adhatták le szavazatukat.
A választási bizottság egyúttal a caracasi központ és az országszerte fölállított szavazóbázisok közötti telefon- és műholdas kapcsolat ellenőrzését is elvégezte.
Az elnököt támogató PSUV párt igyekezett előnyt kovácsolni a vasárnapi eseményből is. A párt tagjai egy hat méter magas, felfújható Hugo Chávez-bábut állítottak föl Caracasban, ahol salsadallamok kíséretében Chávezt népszerűsítő röpcédulákat osztogattak a járókelőknek. Ami az ellenzéki jelöltet illeti: néhány plakáton kívül semmi nem jelezte létezését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!