hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Győztek a kiábrándultak
A Kukuriku-koalíció és a Pozitív Szlovénia az új erő

2011. 12. 15.
Két szomszédunknál is országgyűlési választásokat tartottak a hétvégén. Horvátországban nem okozott meglepetést a jobbközép kormány bukása, ám Szlovéniában egy új párt jó hajrával lekörözte mind a jobb-, mind a baloldali politikai elitet. A Pozitív Szlovénia vezetője a ljubljanai polgármester, aki egyben sikeres üzletember is. A két országban viszont közös, hogy a szélsőséges erőknek esélyük sincs a hatalom közelébe kerülni. Interjú Szűcs R. Gábor docenssel, volt ljubljanai külügyi tanácsossal.

Mi okozta a politikai fordulatot Horvátországban?

- Egyetlen szóval lehet erre válaszolni: a korrupció. A kormány és a kormánypárt neve ennek a politikai vesztegetésnek szinonimájává vált. Bár az előző kormányfőt, Ivo Sanadert épp most helyezik szabadlábra, a vádat fenntartják ellene. Két másik kormánytagnak is távoznia kellett a kormányból korrupciós ügyek miatt. Ezt a bélyeget képtelen volt lemosni a kampányban Sanader utódja.

A rendszerváltás után minden térségbeli országot és minden kormányt kísértek korrupciós ügyek. Mitől volt ez más?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!