hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olajozott választás
Harc Afrika szívéért

2011. 04. 29.
Politikai, gazdasági és vallási vonatkozásai miatt is kiemelt figyelemmel kísérték világszerte az áprilisi választásokat Nigériában. A közép-afrikai ország a kontinens legnagyobb és a világ hatodik legnagyobb olajkitermelője. Gazdasága a szélsőségesek szabotázsakciói ellenére évente 6-7 százalékkal növekszik. Az ország etnikai-vallási szempontból mélyen megosztott: a muzulmán lakosságú északi tartományok és a keresztény, gazdagabb déli régió közötti feszültségek és az iszlám terrorizmus újra és újra polgárháború szélére sodorta Nigériát. A közeli Elefántcsontparton a választások után az elmúlt hónapban véres háború tört ki, ennek rémét azonban úgy tűnik, hogy sikerült elkerülni Nigériában.

Nigériában Goodluck Jonathan nyerte az április 16-án tartott választásokat. A Népi Demokratikus Párt jelöltje a szavazatok 57 százalékát nyerte el, csaknem kétszer több szavazatot kapva, mint legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari tábornok, aki 31 százalékkal követte őt. Jonathan öszszesen több mint 12 millió szavazattal kapott többet, mint Buhari.

A nigériai alkotmány az amerikai alkotmány mintájára széles hatáskörrel ruházza fel a szövetségi köztársasági elnököt, a jelöltnek azonban nem elégséges elnyernie a szavazatok többségét, Nigéria 36 tartományának legalább a kétharmadában is meg kell szereznie a szavazatok negyedét. Az alkotmány ilyen módon igyekszik kivédeni, hogy egy jelölt pusztán törzsi-vallási hovatartozása alapján nyerje meg a választásokat. Jonathan ez utóbbi feltételt bőven túlteljesítette: harminc tartományban kapta meg a szavazatok többségét. Győzelméből kiderül, hogy a mai Nigéria lakosai nem feltétlenül akarnak törzsivallási-pártpolitikai törésvonalak mentén szövetségi elnököt választani.

Az előrejelzések sokkal szorosabb küzdelmet jósoltak a két jelölt között, főleg az után, hogy a korábban megtartott országgyűlési választásokon Jonathan pártja mindenhol meglepően gyengén szerepelt, és muzulmán ellenfele, Buhari tábornok egyik fő politikai üzenete az volt, hogy minden muzulmán köteles a muzulmán jelöltre voksolni – egy olyan országban, ahol pontos demográfiai adat hiányában csak valószínűsíthető, hogy a lakosság fele muzulmán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!