hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az arab lobbi - Olajérdekek és anticionizmus mozgatják a hálózatot

2010. 12. 17.
Létezik az Egyesült Államokban egy láthatatlan hálózat, amelynek élén a szaúdi kormány dollármilliói, elkötelezett arabbarát politikusok és közel-keleti érdekeltségű olajvállalatok állnak. Kihasználják az olajtól való függőségünket, befolyásolják a közgondolkozást és az ország döntéshozóit, egészen az elnökig. Ennek eredményeképpen olyan döntések születnek, amelyek Amerika alapvető értékeivel szemben állnak, és az ország közel-keleti érdekeit is súlyosan veszélyeztetik.

A lobbi az amerikai életmódot és emberi életeket is súlyosan veszélyeztet, hiszen felelőssé tehető a radikális iszlám tanainak terjesztéséért és a terrorizmus támogatásáért is - derül ki Mitchell Bard Közel-Kelet-szakértő Az arab lobbi című, idén ősszel megjelent hiánypótló könyvéből.

„Sokat hallani a Washingtonban aktív Izrael-lobbi befolyásáról, de egyáltalán nem beszélnek az egyébként kiválóan működő szaúdi lobbiról" - fogalmaz Dore Gold, Izrael egykori ENSZ-nagykövete. Pedig ez a lobbi „számos korábbi amerikai diplomatát és tábornokot" finanszíroz, és „a legnagyobb, méregdrága marketingcégeken keresztül fejti ki a befolyását az amerikai médiára".

Kölcsönös függőség

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!