hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jog az embertelenséghez?
A Goldstone-jelentés

2009. 10. 22.
Izrael hiába lobbizott a súlyosan egyoldalúnak tartott Goldstone-jelentés visszautasításáért, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 25:6 arányban elfogadta a jelentést, és úgy határozott, hogy azt az ENSZ a Közgyűlés és a Biztonsági Tanács elé utalja megvitatásra.

A határozat arra kéri a Biztonsági Tanácsot, hogy az ügyet a Nemzetközi Büntető Bírósághoz továbbítsa. Ez a dokumentum alapul szolgálhat majd arra, hogy a bíróság izraeliekkel szemben háborús bűn­cselekmények miatt büntetőeljárást indíthasson. Erre valószínűleg nem kerül sor, hiszen az Egyesült Államok nagy valószínűséggel megvétóz egy ilyen lépést.

Bár a jelentés a Hamaszt is háborús bűncselekményekkel vádolja, a határozat a terrorszervezetet még csak meg sem említi. A szavazás előtt Richard Kemp ezredes, a brit haderő korábbi afganisztáni parancsnoka fejtette ki, hogy - ismeretei szerint - az Öntött Ólom had­művelet alatt az izraeli hadsereg „többet tett a polgárok jogainak védelmében  a harci övezetben, mint a hadviselés történetében bármely más hadsereg. Már pavlovi reflex, hogy mindig az izraeli hadsereg sérti meg az emberi jogokat. Az igazság az, hogy Izrael rendkívüli erő­fe­szí­téseket tett, kétmillió röplapot szórt le és 100 ezer SMS-t küldött, hogy a polgárokat a had­mű­­veletek előtt figyelmeztesse".

Sokan bírálták már idáig a Gold­stone-jelentést azzal, hogy egy platformra helyezi Izrael liberális demokráciáját egy törvénytelen terrorszervezettel, amelynek eltökéltszándéka, hogy az ENSZ egyik tagállamát, Izraelt felszámolja, zsidó lakosságát megölje (népirtás) illetve elűzze (etnikai tisztogatás) hazájából. Van egy rossz hírem. A dolog még ennél is rosszabb. A Goldstone-jelentés még csak nem is kezeli egyen­lően Izraelt és a Hamaszt. Izraelt tekinti terroristának, míg a Hamaszt legitim kormányzatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!