hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyei béke mészárlással
Az igazságtétel húsz év után is várat magára

2009. 05. 29.
Aki látta a képsorokat arról a fehéringes fiatalemberről, aki húsz évvel ezelőtt olyan elszántan állt szemben a tankokkal a pekingi Tiananmen téren, az sosem felejti el Dávid és Góliát harcát. Az ott legyilkolt ifjak szülei a mai napig nem kaptak választ arra, hogy miért torkollott mészárlásba a békés demonstráció.

Az 1989. június 2-ai tragédia gyökerei messzire nyúlnak vissza. A kommunisták 1949-es győzelme óta újra és újra jelentkező társadalmi és politikai feszültség többször is szélsőbalos mozgalomba torkollott, amit felülről irányítottak ugyan, de az események minden alkalommal kicsúsztak a vezetők kezéből. A „Nagy Tanító", Mao Ce-tung halála után a pragmatikus Teng Hsziao-ping erős kézzel ragadta magához a hatalmat, és bár óvatosan teret engedett a kapitalista piacgazdaságnak, a kommunista párt egyeduralma mindvégig megkérdőjelezhetetlen maradt. Sőt, miközben az 1980-as évek végén megindult a keleti blokk bomlása, még erősebben szorította a gyeplőt. A felszín alatt azonban forrtak az indulatok. Már csak egy szikra kellett.

1989. április 15-én váratlanul elhunyt a reformszellemiségéről ismert Hu Jao-pang, akit két évvel korábban váltottak le a kommunista párt főtitkári posztjáról, mert „burzsoá liberalizmust tanúsított". A hír hallatán két nappal később egyetemisták vonultak Peking főterére, a négyszáznegyvenezer négyzetméter alapterületű Tiananmen (Mennyei Béke Kapuja) térre, ahol a parlament épülete és Mao mauzóleuma is található. A tüntetők elítélve a párt vezetésében eluralkodó nepotizmust és korrupciót, demokráciát, sajtószabadságot, politikai reformokat követeltek. A diákszervezők által rögtönzött beszédeket hallgatták, miközben hazafias dalokat énekeltek. Az ismétlődő felszólítás ellenére napokig ott maradtak, sőt az eredetileg ötszáz fős tömeg rövidesen száz­ezresre dagadt. Munkások, értelmiségiek és a főváros környékén élő parasztok is csatlakoztak hozzájuk.

A párt legfelső vezetése megoszlott a teendők kérdésében. A keményvonalasok azonnali katonai beavatkozást követeltek, míg a reformpártiak tárgyalni akartak. Olaj volt a tűzre Teng Hsziao-pingnek a Zsenmin Zsipaóban április 26-án megjelentetett vezércikke, amely párt- és szocializmusellenes, gondosan kitervelt összeesküvésnek bélyegezte a mozgalmat. Megpróbálta maga mögé állítani a társadalom „becsületes részét", de ezzel valószínűleg már elkésett. A nyilatkozat felbőszítette a diákokat, akik ülő- és éhségsztrájkba kezdtek, és kihasználták Mihail Gorbacsov pekingi látogatását is, hogy felhívják magukra a világ figyelmét. A tacepaókon megjelent a „hello Gorby" üdvözlet. De ennél messzebb nem merészkedtek. A követelések között nem szerepelt a rendszer szétzúzása, sőt még gesztust is gyakoroltak azzal, hogy segítettek letartóztatni egy „önmagából kivetkőző" tiltakozót, aki tintával borította le Mao elvtárs hatalmas portréját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!