hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyei béke mészárlással
Az igazságtétel húsz év után is várat magára

2009. 05. 29.
Aki látta a képsorokat arról a fehéringes fiatalemberről, aki húsz évvel ezelőtt olyan elszántan állt szemben a tankokkal a pekingi Tiananmen téren, az sosem felejti el Dávid és Góliát harcát. Az ott legyilkolt ifjak szülei a mai napig nem kaptak választ arra, hogy miért torkollott mészárlásba a békés demonstráció.

Az 1989. június 2-ai tragédia gyökerei messzire nyúlnak vissza. A kommunisták 1949-es győzelme óta újra és újra jelentkező társadalmi és politikai feszültség többször is szélsőbalos mozgalomba torkollott, amit felülről irányítottak ugyan, de az események minden alkalommal kicsúsztak a vezetők kezéből. A „Nagy Tanító", Mao Ce-tung halála után a pragmatikus Teng Hsziao-ping erős kézzel ragadta magához a hatalmat, és bár óvatosan teret engedett a kapitalista piacgazdaságnak, a kommunista párt egyeduralma mindvégig megkérdőjelezhetetlen maradt. Sőt, miközben az 1980-as évek végén megindult a keleti blokk bomlása, még erősebben szorította a gyeplőt. A felszín alatt azonban forrtak az indulatok. Már csak egy szikra kellett.

1989. április 15-én váratlanul elhunyt a reformszellemiségéről ismert Hu Jao-pang, akit két évvel korábban váltottak le a kommunista párt főtitkári posztjáról, mert „burzsoá liberalizmust tanúsított". A hír hallatán két nappal később egyetemisták vonultak Peking főterére, a négyszáznegyvenezer négyzetméter alapterületű Tiananmen (Mennyei Béke Kapuja) térre, ahol a parlament épülete és Mao mauzóleuma is található. A tüntetők elítélve a párt vezetésében eluralkodó nepotizmust és korrupciót, demokráciát, sajtószabadságot, politikai reformokat követeltek. A diákszervezők által rögtönzött beszédeket hallgatták, miközben hazafias dalokat énekeltek. Az ismétlődő felszólítás ellenére napokig ott maradtak, sőt az eredetileg ötszáz fős tömeg rövidesen száz­ezresre dagadt. Munkások, értelmiségiek és a főváros környékén élő parasztok is csatlakoztak hozzájuk.

A párt legfelső vezetése megoszlott a teendők kérdésében. A keményvonalasok azonnali katonai beavatkozást követeltek, míg a reformpártiak tárgyalni akartak. Olaj volt a tűzre Teng Hsziao-pingnek a Zsenmin Zsipaóban április 26-án megjelentetett vezércikke, amely párt- és szocializmusellenes, gondosan kitervelt összeesküvésnek bélyegezte a mozgalmat. Megpróbálta maga mögé állítani a társadalom „becsületes részét", de ezzel valószínűleg már elkésett. A nyilatkozat felbőszítette a diákokat, akik ülő- és éhségsztrájkba kezdtek, és kihasználták Mihail Gorbacsov pekingi látogatását is, hogy felhívják magukra a világ figyelmét. A tacepaókon megjelent a „hello Gorby" üdvözlet. De ennél messzebb nem merészkedtek. A követelések között nem szerepelt a rendszer szétzúzása, sőt még gesztust is gyakoroltak azzal, hogy segítettek letartóztatni egy „önmagából kivetkőző" tiltakozót, aki tintával borította le Mao elvtárs hatalmas portréját.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!