hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megrázó történetek az orosz hadseregből
3000 katonát visz el évente a béke

2009. 02. 21.
A „gyedovscsina” Oroszországban jól ismert fogalom. A „gyed”: apó, a magyar katonazsargon „öreg”-jének megfelelő jelző, aki a kopaszon, vagyis újoncon hatalmaskodik; vele végezteti az alja munkát, pénzt kér tőle, és különféle „beavatásoknak” veti alá – ami leggyakrabban verést, kínzást és különféle megaláztatásokat jelent. Nem új és nem ismeretlen dolog, mostanra azonban olyan méreteket öltött, hogy az oroszok nagy többségének a hadseregről valóban ez jut eszébe.

A botrány 2006. január elején robbant ki egy cseljabinszki eset kapcsán, amit annak idején a magyar média is felkapott: Andrej Szicsev, egy 19 éves közkatona a szilveszteri éjszakán az „öregek” szórakozásainak következtében, illetve az elégtelen egészségügyi ellátás miatt vérmérgezést kapott, majd mindkét lábát és nemi szerveit amputálni kellett. Az ügy valószínűleg a sok száz ilyen esethez hasonlóan sosem kerül a nagyközönség elé, ha egy ismeretlen személy nem telefonál a kórházból, ahol elmondása szerint „mindannyian csak sírunk, amikor látjuk ezt a lábatlan kiskatonát”.

A közvélemény számára a történtek után az volt a második sokk, ahogyan az akkori védelmi miniszter, Szergej Ivanov az egész ügyet kommentálta: „Szabadságon voltam, de valószínűleg azért nem informáltak az ügyről, mert »nem történt semmi komoly«”. Ekkor indult el a médiában a lavina – és vált világossá a nagyközönség előtt, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó: azóta is szinte hetente jelennek meg hírek nyomorékká tett, agyonvert vagy éppenséggel öngyilkosságba kergetett kiskatonákról.

A 3705. Szosznovij Bor-i hadtestnél holtan találták Roman Ponomarjev sorkatonát. Szüleit értesítették, hogy a fiuk felakasztotta magát – ők azonban ezt máig nem hiszik el, mondván: egyetlen gyermekük hívő volt, sosem szánta volna rá magát egy ilyen tettre. Az ügyben folyik a vizsgálat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!